Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Μονεμβασιά και Ελαφόνησος είναι Χαβούζα;;;

Δύο φορές περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης μόλις σε 20 ημέρες στον Νερατζιώνα Μονεμβασιάς και σε απόσταση αναπνοής από την Ελαφόνησο!!!

Ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή από όπου και οι φωτογραφίες έχει κάνει σχετική ανάρτηση με φωτογραφικό υλικό κι έχει παραδώσει δείγματα των ρύπων της 21/9/15 & 11/10/15 σε Λιμεναρχείο και Δήμο, χωρίς μέχρι τώρα να υπάρξουν απαντήσεις των αναλύσεων.
Χθες Κυριακή, 11 Οκτωβρίου του 2015, η θαλασσοταραχή του νοτιά μας έφερε καινούργια φιλοδωρήματα, καθώς η παραλία του Νερατζιώνα γέμισε και πάλι από το ίδιο αφρώδες υλικό αυτή τη φορά σε μεγαλύτερες ποσότητες. Η θαλασσοταραχή και τα μεγάλα κύματα ξεπηδούσαν την παραλία και χύνονταν στην παρακείμενη λίμνη του Νερατζιώνα, μεταφέροντας το αφρώδες υλικό το οποίο και αυτή τη φορά διαπιστώθηκε πως ήταν ερεθιστικό και αλλεργιογόνο.
Ο Σύλλογος με καταστατική υποχρέωση και προσανατολισμό την προστασία του περιβάλλοντος, αμέσως ευρέθη στο σημείο προκειμένου να καταγραφεί το περιστατικό και να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο όπου δύο υπάλληλοι του αφίχθησαν προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση και να πάρουν δείγματα. Ο αφρώδης ρύπος από τον δυνατό αέρα συσσωρευόταν σε παχύ στρώμα στις ακτές, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.
Κατά την χθεσινή μέρα του συμβάντος στον όρμο των Βατίκων ήταν αγκυροβολημένα 7 πλοία και άλλα προχθές Σάββατο 10 Οκτωβρίου. Η ρύπανση περιοριζόταν στην παραλία του Νερατζιώνα και δεν είχε επεκταθεί σε γειτονικές παραλίες Μαγγάνου κ.λ.π. Το γεγονός αυτό δείχνει πως οι ρύποι δημιουργήθηκαν ή απορρίφθηκαν σε μικρή απόσταση από την ακτή και δεν πρόλαβαν να απλωθούν σε μεγάλη ακτίνα.

Τη χημική σύσταση των ρύπων θα καταδείξουν μόνο οι χημικές αναλύσεις, όταν αυτές ολοκληρωθούν, αλλά δεν χρειάζεται καμία ανάλυση και καμία επιστημονικότητα για να καταλάβει κάποιος πως αυτό το αφρώδες σαν πολυουρεθάνη υλικό δεν είναι αφρός της θάλασσας και πως είναι ουσία ξένη προς το θαλάσσιο περιβάλλον και το θαλασσινό νερό. Ευχή όλων μας τα δείγματα να μη περιέχουν επιβλαβείς ουσίες.

Όμως αν υπάρχει, μια τουριστική πολιτική τόσο από πλευράς Δήμου όπως αυτή εκφράζεται όσο και τοπικής κοινωνίας και επαγγελματιών, δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να βασίζεται σε αποκρύψεις και υποβαθμίσεις γεγονότων, αλλά στην αλήθεια και την ειλικρίνεια.

Αν υπάρχει θέμα θα πρέπει να το δούμε κατάματα και όχι να το σκεπάσουμε κάτω από το χαλί.
Σε απόσταση αναπνοής από Ξενοδοχείο....
Βέβαια θα φρίξει ο κάθε ένας διαβάζοντας το ιστορικό αυτής της πραγματικότητας: ο Ειδικός Κανονισμός Λιμένα Νεάπολης φεύγει, η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ παραμένει;;;