Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Στη θάλασσα τα έχουν κάνει θάλασσα...

Σύμφωνα με το αποκλειστικό του apela.gr, μετατρέπουν το λιμάνι του Γυθείου στο πρώτο λιμάνι - λάστιχο στον κόσμο...

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Μούγκα στη στρούγκα...

Γι αύτο, κουβέντα;
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ταχ. Δ/νση: Διοικητήριο Π.Ε. Λακωνίας
2ο χλμ. Ε.Ο. Σπάρτης-Γυθείου Τηλ: 27310 26243
Ταχ. Κώδικα: 231 00 Σπάρτη Σπάρτη: 21.5.2014
Προς : ΜΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Αδαμαντία Τζανετέα στο Διοικητήριο Λακωνίας.
εκ του ΔΤ
Τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη υποδέχθηκε σήμερα Τετάρτη 21 Μαϊου 2014 στο Διοικητήριο Λακωνίας η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την συμμετοχή των τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση του Υπουργού για την εξέλιξη των λιμενικών έργων που εκτελούνται αυτή την περίοδο στη Λακωνία και ιδιαίτερα το νέο Λιμάνι Γυθείου, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και θα παραδοθεί εντός του χρονοδιαγράμματος. Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που βάζει τη Λακωνία στο χάρτη του Παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος. Ανέφερε δε, ότι μετά την συνεργασία που είχε με τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη και την Ανιπεριφερειάρχη κ. Τζανετέα στη διάρκεια της προηγούμενης επίσκεψής του στη Λακωνία, υπέγραψε ήδη την ένταξη του λιμένα Γυθείου στο πρόγραμμα κρουαζιέρας, που περιλαμβάνεται στο εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ και αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί έργα επισκευής κρηπιδωμάτων στο λιμάνι Γυθείου και διαμόρφωσης πεζοδρομίου προϋπολογισμού 240.000,00 €.

Η κ. Τζανετέα έθεσε στον Υπουργό το ζήτημα της κατασκευής του Λιμεναρχείου Νεαπολέως για το οποίο υπάρχει ο απαραίτητος χώρος. Ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για τα μελέτες και για το έργο.
Έτσι φαίνονται τα νερά της Λακωνάς από ψηλά...
Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο κ. Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία κατασκευής των τριών αλιευτικών καταφυγίων που γίνονται στα Βελανίδια, τον Προφήτη Ηλία και στην Γλυκόβρυση καθώς και για τις μαρίνες Γυθείου και Μονεμβασίας. Ενημερώθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες και την κ. Τζανετέα ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες και για τις δύο μαρίνες και ανέφερε ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι να ενταχθούν μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου των ΣΔΙΤ και να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μαρίνων μαζί με αυτές του Ναυπλίου και της Καλαμάτας προκειμένου να επιτύχουμε βιωσιμότητα και υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών. Μετά το πέρας της συνεργασίας του κ. Βαρβιτσιώτη με τις Τεχνικές Υπηρεσίες ο κ. Υπουργός αφού ευχαρίστησε την κ. Τζανετέα για την υποδοχή και την φιλοξενία προέβει σε δηλώσεις λέγοντας ότι ΄΄ σκοπός της επισκέψεώς του είναι η ενημέρωση του για την πορεία των λιμενικών έργων στην Λακωνίας καθώς και η καθέλκυση του νέου πλωτού σκάφους που διέθεσε το Υπουργείο στο Λιμεναρχείο Γυθείου. Συνεχάρη τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Τζανετέα για το μεγάλο έργο που γίνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας θεωρώντας, όπως τόνισε χαρακτηρίστηκα, ότι το νέο λιμάνι Γυθείου αποτελεί το σημαντικότερο έργο ανάπτυξης που έχει γίνει ποτέ στον τόπο καταγωγής του πιστεύοντας ότι θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στη περιοχή να εισέλθει δυναμικά στον τουρισμό κρουαζιέρας αφού θα έχει την δυνατότητα υποδοχής μεγάλων κρουαζιερόπλοιων.

Η κ. Τζανετέα ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την επίσκεψη του και την συνεργασία που είχαν και επισήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει πάντα ο κ. Βαρβιτσιώτης για την περιοχή μας. Στη συνέχεια δήλωσε ότι μετά τις εκλογές, θα υπάρξει ευρεία σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς προκειμένου να προγραμματίσουν έργα και μελέτες που αφορούν τα λιμάνια μας ώστε να είμαστε έτοιμοι για την ένταξή τους στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
Αυτή η αλήθεια που σκοράρει;;;


Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Αποτελέσματα Εκλογών 2014, Λακωνία

Όλα τα αποτελέσματ των εκλογών σε Δήμους της Λακωνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έγκυρα μέσα από το ΥΠΕΣ.

Αποτελέσματα εκλογών, Δήμος Ανατολικής Μάνης με κλικ, εδω.

Αποτελέσματα εκλογών, Δήμος Ελαφονήσου με κλικ, εδω.

Αποτελέσματα εκλογών, Δήμος Ευρώτα με κλικ, εδω.

Αποτελέσματα εκλογών, Δήμος Μονεμβασιάς με κλικ, εδω.

Αποτελέσματα εκλογών, Δήμος Σπάρτης με κλικ, εδω.

Αποτελέσματα εκλογών, Περιφέρεια Πελοποννήσου με κλικ, εδω.

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

«Όσο πληρώνεις, το χρέος μεγαλώνει».

Συζήτηση, σήμερα στην Αθήνα, Τετάρτη 8μμ.

Πειραιάς, ο Λάκωνας, ΚΥΡΙΑΚΟΣ Π. ΖΗΛΑΚΟΣ

Με την υποψηφιότητά μου για το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά με το «ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ» και υποψήφιο δήμαρχο τον ΘΟΔΩΡΗ ΔΡΙΤΣΑ συστρατεύομαι στον αγώνα για να κάνουμε την αγωνία που ζει καθημερινά ο λαός δύναμη ανατροπής, ελπίδα ζωής και δημιουργίας. Για ν' ανοίξει το μεγάλο λιμάνι τις πύλες του σε εξελίξεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Για μια άλλη πορεία του Πειραιά με μπούσουλα τις ανάγκες των ανθρώπων του και όχι την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν ν' αλώσουν την πόλη και το λιμάνι της.

Η κατάσταση που ζούμε, που βιώνουν πλατιά στρώματα της κοινωνίας, η γενική υποβάθμιση της ζωής μας, η φτώχεια, η ανεργία, η στέρηση δικαιωμάτων στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, τα αδιέξοδα και το τείχος που συναντούν οι νέοι στα πρώτα βήματα της ζωής τους, δεν μπορεί να είναι η μοίρα μας, η μοίρα της νέας γενιάς. Δεν μπορεί να είναι η μοίρα της πόλης μας. Ο Πειραιάς, το κοινό μας σπίτι δεν πρέπει ν' αφήσουμε να γίνει οικόπεδο αυτών που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και μας θέλουν μετανάστες στον τόπο μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε, η πόλη μας και η ζωή μας, να γίνει ένας φάκελλος στο πολιτικό και το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκειο αυτών που μας θέλουν για τρόπαιό τους. Ολων αυτών που θέλουν τον Πειραιά να τον κάνουν μια σύγχρονη αποικία, όπου εμείς θα είμαστε οι ιθαγενείς που θα χορεύουν στο νταούλι τους και στο δικό τους σκοπό. Εξάλλου, γι' αυτό και κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι μας μοιράζουν χάντρες και καθρεφτάκια. Ο ένας, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, ομοτράπεζος της μνημονιακής κυβέρνησης μας παρουσιάζει μια άλλη, μια ψεύτικη εικόνα για τον Πειραιά και τη ζωή μας, που δεν έχει σχέση με αυτή που ζούμε καθημερινά. Ο άλλος, ο Γιάννης Μώραλης, μας κουνάει στο χέρι τα ονόματα αυτών που τον περιβάλλουν, λες και θέλει να λιμπιστούμε τα λεφτά τους για να τον ακολουθήσουμε.

Και οι δύο υπηρετούν τη ίδια καταστροφική μνημονιακή πολιτική που υπαγορεύουν η Τρόικα και οι ισχυροί του χρήματος. Οι συνδυασμοί τους είναι συγκοινωνούντα δοχεία, πράγμα που φαίνεται και από το πρόσωπα που συμμετέχουν και τις αμοιβαίες μεταγραφές. Είναι οι εκπρόσωποι του φθαρμένου κομματικού κατεστημένου. Είναι οι σκληροί κομματικοί πυρήνες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ. Ο ένας, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, υπό το μανδύα του «ανεξάρτητου» κι ο άλλος, ο Γιάννης Μώραλης, με τη μάσκα του Ολυμπιακού, προσπαθούν να κρύψουν την ταυτότητά τους γιατί είναι απεχθής στον λαό που υποφέρει από τις πολιτικές τους. Εμείς απέναντι σε αυτή την παρακμιακή κατάσταση απαντάμε. Πρώτα απ' όλα αποκρούουμε την προσβολή που μας κάνουν με όλα αυτά και προστατεύουμε την αξιοπρέπειά μας.

Συστρατευμόμαστε με το συνδυασμό «ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ» και τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά ΘΟΔΩΡΗ ΔΡΙΤΣΑ, για να κάνουμε την αγωνία που ζούμε ελπίδα και δύναμη δημιουργίας. Στο κέντρο της προσοχής μας είναι ο άνθρωπος και τα προβλήματά του, όχι για να τον εξαπατήσουμε και να πάρουμε την ψήφο του, όπως κάνουν οι άλλοι αλλά για να προχωρήσουμε μαζί σ' έναν άλλο δρόμο που θα μας απομακρύνει απ' αυτόν της καταστροφής, όπου μας έχουν οδηγήσει. Για να ανοίξει αυτός ο δρόμους πρέπει να γίνουμε πολλοί και τότε τα εμπόδια θα μένουν στην άκρη. Οι άνθρωποι του Πειραιά δεν είναι αναλώσιμα στη μάχη αυτών που θέλουν την πόλη για λάφυρό τους. Δεν θα γίνουν τα πειραματόζωά τους για να δοκιμάσουν τα σχέδια που καταστρώνουν για κατευθείαν ανάληψη της πολιτικής από τα επιχειρηματικά κέντρα που ελέγχουν την οικονομία. Δεν θα τους αφήσουν να μετατρέψουν τον Ολυμπιακό από Θρύλο της πόλης σε «ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ» αυτών που σχεδιάζουν να αρπάξουν την πόλη.

Αυτά τα σχέδια θα τα ρίξουμε στη θάλασσα. Τώρα τους ξέρουμε. Δεν μπορούν πια να μας ξεγελάσουν. Τα ψέματα τελειώνουν! Δεν μπορούν να ξεγελάνε τόσους πολλούς ανθρώπους για τόσο πολύ καιρό. Ο Πειραιάς θα πει ΟΧΙ στα μνημόνια της καταστροφής του τόπου, του εξανδραποδισμού της κοινωνίας. Για να γίνει ο Δήμος του Πειραιά και τα Δημοτικά Διαμερίσματα πραγματικά το κοινό μας σπίτι. Για να έχουμε Δήμαρχο Πειραιά μπροστάρη και συμπαραστάτη. Για να έχουμε Δήμο Πειραιά στην υπηρεσία του λαού και των προβλημάτων του και όχι ιμάντα μεταβίβασης της μνημονιακής πολιτικής, φοροεισπρακτικό μηχανισμό και πλασιέ για την εκποίηση της περιουσίας του Δήμου και του λιμανιού.

Με τον ψήφο μας στον ΘΟΔΩΡΗ ΔΡΙΤΣΑ και το «ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ» διεκδικούμε μια νέα μέρα για τον Πειραιά και τη ζωή μας. Βάζουμε φραγμό στην καταστροφή. Σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι.

Πάμε με το «ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ» για ν' αλλάξουμε πορεία !!!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ Π. ΖΗΛΑΚΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Καβάλησαν το καλάμι...

Τη φράση "Καβάλησαν το καλάμι... " το λέει ο λάος μας για τους πολιτικούς για να περιγράψει μία όχι καλή - συνετή κατάσταση.

Η φράση προέρχεται από την αρχαία Σπάρτη που έλεγαν οι Σπαρτιάτες, για να πειράξουν τον Αγησίλαο, ο οποίος ήταν βασιλιάς της Σπάρτης τον 4ο αιώνα π.Χ.

Ο Αγησίλαος αγαπούσε υπερβολικά τα παιδιά του. Λέγεται ότι, όταν αυτά ήταν μικρά, έπαιζε μαζί τους μέσα στο σπίτι. Σε ένα από τα παιχνίδια μαζί τους παρίστανε τον καβαλάρη πάνω σε ένα άλογο, μόνο που αντί για άλογο «ίππευσε» ένα καλάμι. 

Κάποια μέρα όμως, τον είδε ένας φίλος του σε αυτή τη στάση. Ο Αγησίλαος τον παρακάλεσε να μην κάνει λόγο σε κανέναν, πριν γίνει κι αυτός πατέρας και νιώσει τι θα πει να παίζεις με τα παιδιά σου.

Φυσικά εκείνος δεν κράτησε το λόγο του και σύντομα διαδόθηκε σε όλους πως «ο Αγησίλαος καβάλησε το καλάμι». Με την πάροδο των χρόνων, άλλαξε η ερμηνεία του και σήμερα το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να πούμε για κάποιον ότι πήραν τα μυαλά του αέρα.

Υ.Γ.1 κι επειδή από καλάμι, με την νέα σημασία, άλλο τίποτε στη Λακωνία το blog μας δεν θα ασχοληθεί προεκλογικά με υποψηφίους στην περιοχή μας αλλά θα ασχοληθεί μετά... και θα είναι τσεκούρι και φωτιά!

Όσοι λέγατε πως σας κτυπούν προεκλογικά κι άλλες τέτοιες μάντολες, βρείετ άλλες δικαιολογίες για τα όσα δεν κάνατε ή πράξατε τα αντίθετα...

Υ.Γ.2 τα λέμε μετά τις εκλογές...

Υ.Γ.3 το blog μας θα ασχοληθεί μόνο με Λάκωνες εκτός Λακωνίας, καθώς εδώ τα έχουμε όλα! Δεν έχουμε προβλήματ ακαι τα πάντα τα φροντήζουν τέλεια οι άρχοντές μας! 

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Nα πάρετε θέση: ποια είναι "τα Ιερά και Όσια" της πατρίδας μας;


"Ιερά και όσια είναι ο Άνθρωπος, η ύπαρξή του, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Ανεξαρτησία" τόνισε ο Μανώλης Γλέζος στη Βουλή, αναφερόμενος στην αποστροφή του Γ. Στουρνάρα ότι "δεν παίζουμε με το νόμισμα, με τα ιερά και τα όσια"!

"Ποτέ μου δεν έχω εγκαλέσει συναδέλφους, σας εγκαλώ τώρα. Συμφωνείτε ή δεν συμφωνείτε ότι τα ιερά και τα όσια είναι το χρήμα;" είπε ο Μαν. Γλέζος και συμπλήρωσε ότι η φτωχοποίηση της κοινωνίας, η κατάρρευση του κοινωνικού ιστού και η θεοποίηση του χρήματος αποκαλύπτονται από τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ: "Δεν παίζουμε με το ευρώ. Δεν παίζουμε με το νόμισμα, με τα ιερά και τα όσια".

Ιερά και όσια είναι ο Άνθρωπος, η ύπαρξή του, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Ανεξαρτησία. Η κυνική και απόλυτη αυτή δήλωση δείχνει ότι επιστήμονες που δεν αμφιβάλουν, δεν αμφισβητούν, αλλά έχουν ως θέσφατο την άποψή τους - και μάλιστα μια τέτοια άποψη - σημαίνει ότι υπηρετούν το παλιό, το παρωχημένο, το αντιανθρώπινο, το αντιεπιστημονικό. Η επιστήμη προχωρά με την έρευνα και η έρευνα με την αμφισβήτηση. Ας καταλάβει, επιτέλους, ο Υπουργός Οικονομικών ότι με αυτόν τον τρόπο δεν υπηρετεί ούτε τον Άνθρωπο, ούτε την Επιστήμη, ούτε την Οικονομία, αλλά ούτε και τη χώρα. Κρίμα."

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Γιάννης Ρίτσος: Γεννημένος τη 1η Μαϊου

Ο Λάκωνας ποιητής, Γιάννης Ρίτσος, γεννήθηκε στη Μονεμβασιά τη 1η Μαΐου 1909 και έζησε σε κάθε άγονη γωνιά της πατρίδας εξόριστος από Ελληνικά και ξένα καθεστώτα για τις ιδεές του και την δράση του κατά των Γερμανών.

Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες. Πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν το έργο του.
Το 1936 επί πρωθυπουργίας Μετάξα, τη Πρωτομαγιά, πριν το πραξικόπημα της 4ης Αυγούστου οι καπνεργάτες της θεσσαλονίκης είναι σε Απεργία και γι αυτο εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες αντίστοιχες συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη με τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες.

Αυτές οι δολοφονίες των εργατών απο τη Κυβέρνηση Μεταξά ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον "Επιτάφιο". Όσο κι αν θέλουν κάποιοι να ψεύδονται και να λένε πως αυτά δεν έγιναν ποτέ, όπως και για το Πολυτεχνείο αντίστοιχα, πέρα από το ίδιο το έργο του Ρίτσου, τον Επιτάφιο, υπάρχουν φωτογραφίες αλλά ακόμη και Γερμανικά ντοκυματέρ και βίντεο που δείχνουν ξεκάθαρα την αλήθεια, τους νεκρούς και τους φόνους όπως και τους φονιάδες. Κρίμα, τόσος κόπος από κάποιους για να χαλκέψουν την ιστορία;
Αργότερα ο Ρίτσος έλαβε ενεργά μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών κι έτσι κατά το χρονικό διάστημα 1948-1952 εξορίστηκε σε διάφορα νησιά της πατρίδας.


Γιάννης Ρίτσος (1909 - 1990) από tvxorissinora

Συγκεκριμένα συλλαμβάνεται τον Ιούλιο του 1948 και εξορίζεται στη Λήμνο, κατόπιν στη Μακρόνησο (Μάιος 1949) και το 1950 στον Άγιο Ευστράτιο. Μετά την απελευθέρωσή του τον Αύγουστο του 1952 έρχεται στην Αθήνα και προσχωρεί στην ΕΔΑ. Το 1954 παντρεύεται με την παιδίατρο Γαρυφαλιά (Φαλίτσα) Γεωργιάδη κι ένα χρόνο αργότερα γεννιέται η -μοναδική- κόρη τους Ελευθερία (Έρη).

Το 1956, τον ίδιο χρόνο δηλαδή, τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος». Το 1968 προτάθηκε για το βραβείο Νομπέλ το οποίο δεν πήρε διότι θεωρήθηκε στρατευμένος ποιητής (δηλαδή ήταν μέλος του ΚΚΕ). Το 1975 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1977 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν.

1η Μαϊου, 200 έλληνες εκτελούνται για το θάνατο του Γερμανού υποστράτηγου στους Μολάους

H διαταγή του Γερμανού Στρατιωτικού διοικητή της νότιας Eλλάδας ήταν: "Διέταξα να εκτελούνται επί τόπου όσοι ευρεθούν σήμερον (30 Απριλίου 1944) επί του δρόμου από τη Σπάρτη έως τους Mολάους. Eπίσης διέταξα την εκτέλεση αύριο πρώτη Mαΐου, διακοσίων ελληνων που βρίσκονται στο στρατόπεδο στο Χαϊδάρι σαν αντίποινα για την εκτέλεση του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή Πελοποννήσου έξω από τη Μολάους στις 29 Aπρίλη 1944".

Ο Υποστρατηγος Κρεχ επέστρεψε με φρουρά εμπροσθοφυλακής 26 στρατιωτών από την Μονεμβασιά για την έδρα της Γερμανικής στρατιωτικής Διοίκησης Πελοποννήσου στην Τρίπολη όταν δέχθηκε τα πυρά από τους ανταρτες οι οποίοι συνεχισαν να τον πυροβολουν στην πλατη όταν έπεσε... Συνολικά υπήρξαν τέσσερις νεκροι και τεσσαρες τραυματιες για τους Γερμανούς που σε αντιποινα εκτέλεσαν συνολικά 335 Ελληνες, 200 την πρωτομαγιά στην Καισαριανή και 135 στην οδό Μολάοι - Σπάρτη.

Για τους 200 έλληνες που εκτέλεσαν οι Γερμανοί στη Kαισαριανή η πορεία αυτή ξεκίνησε με τη σύλληψή τους από το καθεστώς Μεταξά της "4ης Aυγούστου 1936", όπου και στάλθηκαν σε φυλακές και εξορίες αρχικά ενώ μετά ένα χρόνο κλείστηκαν στο κάτεργο της Aκροναυπλίας. Aυτούς τους έλληνες η συνθηκολόγα 5η φάλαγγα παρέδωσε στους Γερμανούς κατακτητές και κατέληξαν στο στρατόπεδο Xαϊδαρίου και μετά στο απόσπασμα.