Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Μία μόνο φωτογραφία είναι ικανή να αλλάξει το ρου στη Λακωνία;

Η κα Σοφία Δουμάνη (επικεφαλής του Δημοτικού Συνδιασμού Μονεμβασιάς "Πολίτες εν Δράσει") σήμερα το μεσημέρι (Παρασκευή 22/8/14) ανέβασε την ακόλουθη φωτογραφία με ένα τεράστιο πλοίο πολύ κοντά στα διάφανα νερά του Σίμου στην Ελαφόνησο με τις πίσσες!!! 
Η φωτογραφία έχει λάβει πάρα πολλά σχόλια και πολλές κοινοποιήσεις δείγμα του ενδιαφέροντος για το θέμα από πάρα πολύ κόσμο.
Σε παράλληλο χρόνο και με διαφορά λίγης ώρας το ais  μας αποκάλυψε όχι ένα, αλλά δύο πολύ "ιδιαίτερα" περάσματα πλοίων μέσα στο στενό "στενό Ελαφονήσου" το οποίο έχει πλάτος μόλις 4,5νμ έως τα Κύθηρα.

Έτσι για τα δύο πλοία που είχαν ξεκάθαρη ρότα το "αγκυροβόλιο" στον όρμο Βοιών (Βάτικα), όλα δείχνουν, πως η ανάρτηση της φωτογραφίας από την κα Δουμάνη άλλαξε τελευταία στιγμή τη ρότα τους!!!

Δηλαδή από κει που χθες υπήρχαν φουνταρισμένα τρία άλλα μεγάλα πλοία, τη περιοχή με τα προστατευόμενα θαλάσσια λιβάδια ποσειδωνίας, που περικλύει η προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 (GR2540002) και γειτονιάζει με την επίσης προστατευόμενη περιοχή CORINE (Α00030042) και στα νερά του αναπαύεται η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία "Παυλοπέτρι" (ακολουθεί απόσπασμα από το σχετικό βίντεο του BBC) που έχει κινήσει το Παγκόσμιο ενδιαφέρον αλλά μάλλον πέρα των άλλων έχει καταντήσει και  "Λιμένας Καταφυγής" παρά τις αντιθέσης σε αυτό από την σχετική Νομοθεσία...

Συγκεκριμένα μέσα στο στενό Ελαφονήσου τα δύο τεράστια αυτά πλοία έκαναν πέρασμα από την αριστερή πλευρά αντί για την εκ δεξιών (ενώ λόγω του τεράστιου τους εκποπίσματος έχουν πολύ μικρές δυνατότητες ελιγμού ή και ελάχιστες σε ένα τόσο στενό σημείο, πράγμα της πάσης γνωστό, εξού και τους επιτρέπουν στα λιμάνια να δέσουν μόνο με βοήθεια Ρ/Κ κτλ.). Δημιούργησαν λοιπόν μέσα στο στενό αυτο θαλάσσιο πέρασμα τρείς διαφορετικές ροές... Δύο λοιπόν, οι γνωστες, οι εκ δεξιών που πάνε κι έρχονται και μία ακόμη, ετσιθελικά, τη δική τους...  
Το πρώτο πλοίο, αυτό της φωτογραφίας της κα Δουμάνη δείχνει να είναι το θηριώδες Φ/Γ ANAGEL HAPPINESS με μήκος 291,95μέτρα και πλάτος 46 μέτρα!!! με δηλωθέν προορισμό το ZONGULDAK Τουρκίας αν και σύφωνα με γνώρίζοντες το συγκεκριμένο πλοίο δεν χωρά αλλά ούτε μπορεί να κάνει και εμπορική πράξη εκέι... Ίσως το ανατολικότερο EREN LIMANI να είναι ένας αληθινός προορισμός για κάρβουνο για την εκεί Θερμοηλεκρική εγκατάσταση...
Το δεύτερο πλοίο, που έπεται του πρώτου είναι το τεράστιο Δ/Ξ AEGEAN BLUE με μήκος 248,95 μέτρα και πλάτος 43,84 μέτρα!!!!  με δηλωθέν προοριμό το CEYHAN στα Άδανα Τουρκίας.