Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Η παρουσίαση της ΤΕΡΝΑ για το εργοστάσιο διαχείρισης σκουπιδιών στην Παλαιόχουνη!

Από το kinisi-esdkna.blogspot.grhttp://kinisi-esdkna.blogspot.gr/2013/10/blog-post_24.html?spref=fb

Τι δεν είπαν ούτε η ΤΕΡΝΑ, ούτε ο κ. Τατούλης, ούτε ο κ. Ματζιούφας: ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ!!

Τι μάθαμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που έγινε την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου : Επί της ουσίας τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία της προσφοράς και οι εκατέρωθεν δεσμεύσεις για τη ΣΔΙΤ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ! Λόγια του εκπρόσωπου της ΤΕΡΝΑ:
Όχι σε εμάς ερωτήσεις για το διαγωνισμό και τη σύμβαση.Εμείς δεν ζητήσαμε εγγυημένη ποσότητα, αυτό το λέει η σύμβαση που μας έδωσαν να υπογράψουμε. Το ίδιο, προφανώς, ισχύει και για τα 50 μέτρα μέγιστη απόσταση των Μονάδων Επεξεργασίας ΧΥΤΥ από την πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας, όρος που καθορίζει τις χωροθετήσεις.

Έχουμε καταγγείλει τους παρωχημένους σχεδιασμούς που δεν παίρνουν υπόψη τους τα τοπικά χαρακτηριστικά. Η συζήτηση ανέδειξε και αυτό το θέμα. Στην αγροτική Πελοπόννησο, το έργο "περιβαλλοντικό κόσμημα", όπως θέλει να το βλέπει η κυβέρνηση και ο κ. Τατούλης, δεν ασχολείται με τα γεωργικά απόβλητα. Η ΤΕΡΝΑ μπορεί να το μελετήσει ... μετά.

Δεν απάντησε ο κ. Τατούλης ποιος έχει συντάξει τα τεύχη του διαγωνισμού, παρότι ρωτήθηκε επίμονα! (Υ.Γ. Η Αντιπεριφερειάρχης, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, για άλλη μία φορά εξοργίστηκε με τις καταγγελίες για αδιαφάνεια και υπεραμύνθηκε της ...εχεμύθειας!! Εκφράζουμε τη συμπάθεια μας...) Γ.Α.
Εκπρόσωποι της εταιρείας ΤΕΡΝΑ (που είναι προσωρινή ανάδοχος του διεθνούς διαγωνισμού της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων) μίλησαν στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που έγινε τη Δευτέρα στην Τρίπολη.

Αρχικά, έκαναν μία παρουσίαση του σχεδιασμού τους και μετά απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις. Μεταξύ άλλων, ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα για τις μονάδες (εργοστάσια) που θα λειτουργήσουν στην περιφέρεια, μία εκ των οποίων στην Παλαιόχουνη Βαλτετσίου, που θα δέχεται σκουπίδια από την Τρίπολη, την Κυνουρία, την Κορινθία και την Αργολίδα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό αυτή η μονάδα θα λειτουργήσει πλήρως το πρώτο τρίμηνο του 2016. Όμως από τις αρχές του 2015 θα αξιοποιηθεί ο χώρος για τη μεταβατική διαχείριση απορριμμάτων. Για τη λειτουργία της μονάδας θα προκύψουν θέσεις εργασίας και κατά τη διάρκεια της κατασκευής της και μετά στην 25ετή λειτουργία της. Στο πλαίσιο αυτής της μονάδας, θα γίνεται υποδοχή και καταγραφή απορριμμάτων, τη διαλογή σε κλειστά κτίρια, την κομποστοποίηση οργανικών σε κλειστό σύστημα και την ασφαλή διάθεση του υπολείμματος σε ΧΥΤΥ.

Αναφέρθηκε ότι δεν θα υπάρχουν οσμές και σκόνη, θα είναι κλειστό σύστημα διαχείρισης. Η μονάδα θα γίνει σε έκταση βόρεια του οικισμού της Παλαιοχούνης Βαλτετσίου, σε ευθεία απόσταση 560 μέτρων από τα όρια του οικισμού. Θα παράγει βιοαέριο με αποτέλεσμα να έχει ενεργειακή αυτονομία.