Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Το χθεσινό "περίεργο" φεγγάρι και το φαινόμενο "Άλω"

πηγή: e-Lakonia.gr

Είναι σύνηθες το φθινοπωρινό, το φεγγάρι να παρουσιάζει όπως και χθες ένα φωτοστέφανο γύρω του. Το φαινόμενο "Άλω" (halo) συμβαίνει και με το φεγγάρι και με τον ήλιο αντίστοιχα.

Αυτό εμφανίζεται καθώς το σεληνόφως, ζεστή δέσμη, περνά μέσα από στρώματα νεφών που βρίσκονται σε ύψος 6 έως 10 χιλιομέτρων. Στο ύψος αυτό τα σύννεφα αποτελούνται από κρυστάλλους (πάγους).

Οι κρύσταλλοι ενεργούν σαν πρίσματα που παραμορφώνουν το φως και το κάνουν να φαίνεται σαν στεφάνι γύρω από τη Σελήνη. Αρκετοί αναφέρουν πως τα σύννεφα αυτά προηγούνται κατά 24 με 48 ώρες από κάποια καταιγίδα, έτσι, το φωτοστέφανο της Σελήνης είναι σύμφωνα με κάποιους ένας προάγγελος κακοκαιρίας.

Γυναικεία Επιχειρηματικότητα-Τοπική Ανάπτυξη-Εξωστρέφεια

Η βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου, η Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Εμπορικού Συλλόγου Σκάλας συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα-Τοπική Ανάπτυξη-Εξωστρέφεια» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 5:30μμ στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας του Δήμου Ευρώτα.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανταλλαγή απόψεων για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, την αξιοποίηση ευκαιριών μέσα στην κρίση και τη συμβολή των γυναικών στην τοπική ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια της Λακωνικής οικονομίας.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι: 
ο κος Αναστόπουλος Κώστας, Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός και Ειδικός Συνεργάτης της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο οποίος θα μιλήσει για την «Ίδρυση και Φορολογία των αγροτουριστικών συνεταιριστικών οργανώσεων»

ο κος Ζάραγκας Γιάννης, Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης & Πρόεδρος Συμβουλευτικής Εταιρείας, ο οποίος θα αναλύσει το θέμα : «Έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και δυνατότητες χρηματοδότησης επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ»

η κα Κατσώρη Κατερίνα, Υπεύθυνη Δικτύωσης του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (K.E.Θ.Ι.) και Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Επιχειρηματικότητα των γυναικών- εργαλείο τοπικής ανάπτυξης.»

Επίσης, στην εκδήλωση θα παρέμβουν η Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γυναικών Αυλωναρίου “AVALONA” κα Σοφία Κοτρόζου και η Πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Ευωχία» Αυλίδος κα Ρούλα Κοντή.

ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΤΗΣ


Ένας Λάκωνας τραγουδιέται από έναν Κρητικό κι αυτό είναι μια ευτυχής συγκυρία.

Ο πικραμένος αναχωρητής είναι αγαπημένο ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου και η ερμηνεία του Σκουλά εδώ μοναδική...

Ένας αγέρωχος ποιητής που προτάθηκε 4 φορές για το βραβείο Νόνμπελ. 

Μεταλλοδομική Λακωνίας

Η Μεταλλοδομική είναι μια εταιρία που έχει την έδρα της στο Έλος Λακωνίας και ειδικεύεται στα μεταλλικά κτίρια, στις αλουμινοκατασκευές, στα κουφώματα PVC, στις τέντες και στις κατασκευές σιδήρου και γυψοσανίδας.

Με πολυετή εμπειρία στο χώρο της μεταλλικής κατασκευής εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα και το βέλτιστο αποτέλεσμα πάνω στις δουλειές. Οι κατασκευές που αντέχουν στο χρόνο χωρίς να κάνουν καμία έκπτωση στη ποιότητα αλλά ταυτόχρονα είναι και οικονομικές, είναι η ειδικότητα της εταιρίας.

Η τεχνογνωσία πάνω σε αυτά τα θέματα κατακτήθηκε με την τριβή πάνω στη δουλειά καθημερινά. Στην Μεταλλοδομική φροντίζουν για τη διαρκή μας εξέλιξη και ενημέρωση πάνω στη δουλειά. Μελετούν νέες τεχνολογίες, υλικά και τρόπους κατασκευής για να παρέχουν υπηρεσίες.

Μεταλλοδομική, Μιχαήλ Μαντζαβράκος & ΣΙΑ ΟΕ, Μεταλλικά κτίρια, αλουμινοκατασκευές, κατασκευές σιδήρου και γύψου, Έλος Λακωνίας,
Τηλ.: 2735042086
fax:2735023672
Κιν: 6936892972, 6936892973, 6936892976
e-mail: mantzavrakos@hotmail.gr

Περιοδεία της ΔΗΜΑΡ στη Λακωνία

Στη Λακωνία θα περιοδεύσει από την Παρασκευή έως την Κυριακή (2-4/11) η βουλευτής Β΄ Πειραιά της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη.

Η ανακοίνωση της Τοπικής Οργάνωσης του κόμματος στη Λακωνία κάνει γνωστό το πρόγραμμα των περιοδειών το οποίο έχει ως εξής:

"Από την Παρασκευή το απόγευμα της 2ας-11-2012, θα βρίσκεται στο Νομό μας η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ της Β΄ Πειραιώς Μαρία Γιαννακάκη. Θα μεταβεί στο Γύθειο, όπου θα περιοδεύσει, θα συνομιλήσει με τους κατοίκους και θα συναντηθεί με τοπικούς παράγοντες, για να ενημερωθεί για τα προβλήματα της περιοχής του δήμου.

Το Σάββατο το πρωί στις 11πμ θα συναντηθεί με το δήμαρχο Σπάρτης, όπου θα έχει ενημέρωση σχετικά με τα ζητήματα του δήμου. Στις 12 θα δώσει συνέντευξη τύπου στην αίθουσα τελετών του παλιού δημαρχείου στη Σπάρτη. Στη 1 μμ θα συναντηθεί με την αντιπεριφερειάρχη του Νομού κ. Ντία Τζανετέα και θα ενημερωθεί για τα προβλήματα του Νομού. Το απόγευμα θα περιοδεύσει στη Σπάρτη.

Την Κυριακή το πρωί στις 10πμ θα συναντηθεί με τον δήμαρχο του δήμου Ευρώτα και θα επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη προκειμένου να ενημερωθεί από τον διευθυντή για τα προβλήματα της λειτουργίας του. Θα περιοδεύσει στη Σκάλα και στο Βλαχιώτη και θα συζητήσει με τους κατοίκους της περιοχής".

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Καβό Ματαπάς & Κάβο Ταίναρο

Ο Στάθης Σταθάκης μας δείνει την ομορφότερη εικόνα για το Κάβο Ταίναρο ή καλύτερα το Κάβο Ματαπά.

Ελαφόνησος, το νησί στη Λακωνία

Τροπική εικόνα για τη λακωνία από την Ελαφόνησο και το φακό του Κρούπη Ηλία

this is Sparta

 Εκπληκτική, η χθεσινή, φωτογραφία της Σπάρτης από τον Γιάννη Γκλέκα.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

θαλάσσια Ρύπανση στον όρμο Δυρό στη Μάνη

Εδώ που αποκρούστηκαν το καλοκαίρι του 1826 οι αιγυπτιακές δυνάμεις του Ιμπραήμ από τους Μανιάτες και τις Μανιάτισσες.Όπου ξεχωρίζει ο εξαώροφος πολεμόπυργος, ύψους 19 μ., που χτίστηκε το 1812. Στον όρμο του Διρού βρίσκονται όπου βρίσκονται τα εξαιρετικού ενδιαφέροντος σπήλαια της Βλυχάδας και της Αλεπότρυπας χθες Κυριακή η θαλάσσια απλωνόταν σε όλον τον όρμο!!!
Παρά τις έντονες καιρικές συνθηκες η ρύπανση φαινόταν καθαρά και δεν διακλυθυκε στα δεκάδες ναυτικά μίλια από τα Νοτιαδυτικά που φύσαγε έως εδώ που κατέφθασε.
Όλα δείχνουν πως πλοίο που πέρασε νότια του Κάβο Ταίναρο και με την ευκαιρια της σχετικής θαλασσοταραχής έκανε απόρριψη στην θάλασσα
Τελικά τα πλοία και η ασυδοσία με την οποία λειτουργούν θέτουν σε απειλή εκτός την Ελαφόνησο και την Μονεμβασιά όπου τα πολύ συχνά κρούσματα ξεπερνούν κάθε όριο και την Μάνη αλλά σίγουρα και τον παραθαλάσιο Ευρώτα.
Τα ερωτήματα βρίσκονται πλέον και στο εαν εκτός της ρύπανσης που επιπλέει στην επιφάνεια κατέφθασαν στην Μάνη και βαρύτερα ελιδη που επιπλέουν σε μικρό βάθος κάτω από την επιφάνεια...







Ιστορικές Εικόνες του 1944 από τον Φίνο (Φίνος Φιλμ), ανάμεσα στους απαγχονισμένους ο πατέρας του


Απόσπασμα από το ντοκυμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη "Βίοι παράλληλοι του Εμφυλίου" (Κινηματογραφημένα επίκαιρα του 1944 της Φίνος Φιλμ με την απελευθέρωση της Αθήνας. 

Δεν προβλήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα.

Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην αρχική τους μορφή ενσωματωμένα στο ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη "Βίοι παράλληλοι του Εμφυλίου".)

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Υποστολή Νοημοσύνης με δανεικό δούρειο ρύπο...

Στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, η Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζει τον Μανώλη Γλέζο φιλοξενεί ενυπόγραφο κείμενο σύμφωνα με το οποίο αποκαλείται ψέμα το γεγονός ότι ο Μανώλης Γλέζος με τον Απ. Σάντα κατέβασαν τη γερμανική σημαία από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Μάλιστα αυτό τεκμηριώνεται σύμφωνα με τη σελίδα ως ακολούθως: "είναι τεράστιο ΨΕΥΔΟΣ ότι ο Γλέζος κατέβασε την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη! Και εξηγούμε: ο Γλέζος ισχυρίζεται ότι μαζί με τον Απ. Σάντα εισήλθαν νύχτα στον Ιερό Βράχο και κατέβασαν την «μισητή σβάστικα» που υποτίθεται πως κυμάτιζε στον ιστό της. Όμως, αυτό ήταν αδύνατον! Διότι, όλοι οι στρατοί του κόσμου κάνουν έπαρση σημαίας τις πρωινές ώρες και υποστολή με την δύση του ηλίου. Αποκλείεται, λοιπόν, ο γερμανικός στρατός της εποχής εκείνης να μην είχε υποστείλει την σημαία. Άρα, οι Γλέζος και Σάντας ανέβηκαν ανενόχλητοι στην αφύλακτη Ακρόπολη την νύχτα και αφήρεσαν (έκλεψαν) την γερμανική σημαία από κάποιο κουτί, εντός του οποίου ήταν τοποθετημένη και διπλωμένη. Που είναι, λοιπόν, ο ηρωισμός των;".

Για αρχή και δεν θα σταθούμε μόνον εδώ, αυτή η ανοησία είναι δανεική μιας κι ακούγεται για δεύτερη φορά καθώς  πρώτη φορά ειπώθηκε από τον τότε Βουλευτή ΛΑΟΣ κ. Βελόπουλο ο οποίος μάλιστα τη χαρακτήρησε και ως "αποκάλυψη".

Τώρα θα δούμε δύο φωτογραφίες από το Γερμανικό Reichstagsgebäude (το κτήριο που στεγάζει το Γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο το οποίο για την ιστορία πυρπολήθηκε το 1933...).



Η πάνω είναι ημέρα (απογευματάκι προς νύχτα).


Η δεύτερη νύχτα (πρόκειται για την μπλέ ώρα φωτογράφισης που γίνεται περί μία ώρα μετά την δύση ηλίου ή μία ώρα πριν την Ανατολή, γι αυτό και το έντονο μπλέ του ουρανού αλλά και το στυλ φάντασμα στις μπροστινές σημαίες) και μιας και μόνο στα στρατόπεδα γίνεται έπαρση και υπσοτολή σημαίας θα θυμίσουμε εδώ σε όποιους μπορεί να μην γνωσρίζουν πως αυτό συμβαίνει με την Ανατολή και τη Δύση του Ηλίου.

Βέβαια η αλήθεια πως για ένα τέτοιο φρικτό λάθος δεν αρκεί η ανοησία και η ασχετοσύνη περί σήμαίας και στρατού αλλά χρειάζεται και η σκοπιμότητα μιας δεν είνια ανάγκη να γνωρίζει κανείς αυτές τις "Γερμανικές συνήθειες" καθώς θα δούμε πως αντίστοιχα και η Ελληνική Σημαία κυματίζει κι αυτή στην Ελληνική Βουλή και τη νύχτα όπως κα τη μέρα...
                  Η ανάρτηση αυτή θα μείνει εδώ ως φόρος τιμής, κύρια και πρώτη, έως το πέρας του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου για όλους τους Έλληνες πατριώτες που πολέμισαν τους Γερμανούς κατακτητές και σε ένδειξη διαμαρτυρίας της διαστρεύλσης της κρυστάλινης αλήθειας και του δόγματος "πες, πες, πες  ψέματα κάτι θα μείνει να μοιάζει με αλήθεια". 

Γιορτή Τσίπουρου

Το τριήμερο 26, 27 και 28 Οκτωβρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί γιορτή τσίπουρου στο Γεωργίτσι Λακωνίας το ορεινό χωριό του Ταΰγετου.

Με την φροντίδα του Τοπικού Συμβουλίου Γεωργιτσίου Λακωνίας, όλων των κατοίκων του χωριού και την υποστήριξη όλων των συλλόγων Γεωργιτσίου.

Η μεγάλη γιορτή τσίπουρου 2012 θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο ''Καρβουνόρεμα'' Γεωργιτσίου με άφθονο τσίπουρο, κρασί, μεζέδες, φασολάδα και πολλά άλλα θα προσφερθούν στους παρευρισκόμενους.

Πρόκειται για μία μαγευτική τοποθεσία (κάτω από τα τεράστια πλατάνια) σε ένα μαγευτικό ορεινό καταπράσινο χωριό.

 εικόνα: SHINECAST'S BLOG Γιώργος Τσακνιάς

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ο δικός μας Αλεξανδράκης Παναγιώτης

Την 3η θέση στην κατηγορία του κατέλαβε ο Αλεξανδράκης Παναγιώτης αθλητής του Αθλητικού Σωματείου Στίβου Τυφλών στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα τοξοβολίας ατόμων με αναπηρία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 14-10-2012.

Ο Αλεξανδράκης Παναγιώτης γεννήθηκε στη Σπάρτη στις 09-02-1970. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβαθμια εκπαιδευση του το 1988 στη Σπάρτη (1ο Λυκειο Σπαρτης). Ηδη απο το 1984 επειτα απο χειρουργικη επεμβαση έχασε την οραση μου. Το 1990 αποφοίτησε απο το τμήμα εκπαιδευσης τυφλων τηλεφωνητων του ΟΑΕΔ. Το 2007 αποφοίτησε απο το τμημα φυσικοθεραπειας του ΙΕΚ Ακμη για ατομα με προβλημα ορασης.

Σήμερα είναι φοιτητης επι πτυχιο της Νομικης Σχολης του Καποδιστριακου Πανεπιστημιου Αθηνων και συντομα ολοκληρωνει τον κυκλο των μαθηματων. Απο το 1991 παρουσιάζει στη Λακωνια ραδιοφωνικες εκπομπες κυριως μουσικες αλλα και ενημερωτικες κυριως με θεμα τα ζητηματα των ατομων με αναπηρια. Απο το 2000 (έτος ιδρυσεως του Σωματτειου ΑμεΑ Ν. Λακωνιας) εως το 2009 ήταν προεδρος του Σωματειου και απο τοτε εως σημερα αντιπροεδρος. Αναπληρωματικο μελος του ΔΣ του Πανελληνιου Συνδεσμου Τυφλων.

Δημοψήφισμα για τα Βάτικα, Μονεμβασιά ή Ελαφόνησος;

Θέμα : «Διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος για τη προσάρτηση Δημοτικής Ενότητας σε άλλο Δήμο»

 Η Βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με την οποία ζητά να αποσαφηνιστεί η δυνατότητα διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος, προκειμένου να μπορεί να αποφασιστεί από τους εκλογείς μιας Δημοτικής Ενότητας η προσάρτησή της σε άλλο Δήμο από αυτόν στον οποίο ανήκει. Επιπλέον ζητά την παροχή λεπτομερών διευκρινίσεων για τη διαδικασία διεξαγωγής ενός τέτοιου τοπικού δημοψηφίσματος.

 Τέλος, επισημαίνει την ανάγκη ενδυνάμωσης στο σύνολό τους των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας για θέματα μείζονος τοπικού ενδιαφέροντος. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Ο θεσμός του τοπικού δημοψηφίσματος, καθιερώθηκε με γνώμονα την ανάπτυξη της άμεσης δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο και την ενεργοποίηση του πολίτη στο πλαίσιο των τοπικών κοινωνιών. Εξίσου σημαντική είναι και η ειδικότερη πρόβλεψη διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία για θέματα που ορίζονται ρητά στο Ν. 3463/ 2006 (ΦΕΚ Α/114/08-06-2006), περί κύρωσης του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Ένα από τα θέματα αυτά είναι και η διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος για την προσάρτηση Τοπικού Διαμερίσματος σε άλλο Δήμο ή Κοινότητα, με τον οποίο ή την οποία συνορεύει, που προβλέπεται και ρυθμίζεται από τον παραπάνω Νόμο. Στη συνέχεια και με το Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α/87/07-06-2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», καθιερώθηκαν ως Δημοτικές Ενότητες, οι εδαφικές περιφέρειες των συνενούμενων Ο.Τ.Α., οι οποίες και φέρουν το όνομα του πρώην Δήμου ή της Κοινότητας.

Με δεδομένο ότι από την έναρξη ισχύος του πιο πάνω Νόμου καταργούνται μόνο οι προγενέστερες αυτού διατάξεις που έχουν αντίθετο προς τις ρυθμίσεις του περιεχόμενο, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ρύθμισης στο Νόμο αυτό για το τοπικό δημοψήφισμα, συμπεραίνεται ότι όσον αφορά το τοπικό δημοψήφισμα εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Αυτές όμως οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος για προσάρτηση σε άλλο Δήμο μόνο Τοπικού Διαμερίσματος και όχι Δημοτικής Ενότητας, όπως άλλωστε είναι φυσικό, δεδομένου ότι ο Νόμος που καθιέρωσε τις Δημοτικές Ενότητες είναι μεταγενέστερος του Νόμου που καθιέρωσε το τοπικό δημοψήφισμα.

Για την περίπτωση, επομένως, που Δημοτική Ενότητα, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 παρ. 1 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α/87/07-06-2010), επιθυμεί την προσάρτησή της σε άλλο Δήμο, Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

 1.- Η Δημοτική Ενότητα του Ν. 3852/2010 έχει την ίδια μεταχείριση με το Τοπικό Διαμέρισμα του Ν. 3463/2006, όσον αφορά τις διατάξεις περί τοπικού δημοψηφίσματος ;

2.- Υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος για την προσάρτηση Δημοτικής Ενότητας σε άλλο Δήμο με τον οποίο συνορεύει, κατ’ αναλογική εφαρμογή της αντίστοιχης πρόβλεψης για την προσάρτηση Τοπικού Διαμερίσματος ;

3.- Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται για τη διεξαγωγή του τοπικού δημοψηφίσματος αίτηση του 1/3 των εκλογέων της Δημοτικής Ενότητας και αν ναι πού απευθύνεται η αίτηση αυτή, στο Δήμαρχο ή στο Δημοτικό Συμβούλιο ;

4.- Υποχρεούνται τα δημοτικά όργανα –μετά τη συλλογή και κατάθεση των υπογραφών του 1/3 των εκλογέων- να προβούν στην προκήρυξη δημοψηφίσματος και αν ναι, ποιο όργανο είναι αρμόδιο για την διεξαγωγή του ;

5.- Ποιο είναι το ποσοστό της συμμετοχής που απαιτείται τόσο για την εγκυρότητα του αποτελέσματος του τοπικού δημοψηφίσματος όσο και για τη δεσμευτικότητά του έναντι των εμπλεκόμενων Δήμων ;

 6.- Απαιτείται συναίνεση ή γνωμοδότηση του Δήμου, στον οποίο ζητείται να γίνει η προσάρτηση και αν ναι από ποιο όργανο παρέχεται αυτή και με ποια πλειοψηφία ; 

7.- Υπάρχει η πολιτική βούληση για ενδυνάμωση του θεσμού του τοπικού δημοψηφίσματος και των θεσμών άμεσης δημοκρατίας για θέματα μείζονος τοπικού ενδιαφέροντος ;

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Συνεβει πριν δύο ημέρες με παρουσία χιλιάδες κόσμου, είδατε τίποτε στην τηλεόραση;

Κι όμως προχθές στις Σκουριες Χαλκιδικής χιλιάδες κόσμου εκδήλωσαν την διαμαρτυρία τους για την καταστροφή του τόπου τους.

Είδατε την αντίστοιχη εικόνα στην τηλεόραση;;;

Τα συμφέροντα έχουν δείξει πως καταφέρνουν και κάνουν τους δημοσιογράφους να ζούνε από αυτά που δεν λένε κι όχι από αυτά που λένε... το νου σας...

Μάνη, Γερολιμένας

Υπέροχες εικόνες της Λακωνίας, εδώ από το Γερολιμένα στη Μάνη, από μία υπέροχη ιστοσελίδα του τόπου μας, το lightrap.net  ταξιδέψτε μαζί του.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΑμεΑ Ν. Λακωνίας - Διαμαρτυρία στο ΚΕΠΑ

Το Δ.Σ. του Σωματείου ατόμων με αναπηρία του Νομού Λακωνίας καλεί τα μέλη του, τις οικογένειες τους, τα αρωγά μέλη και τους φίλους του Σωματείου καθώς και κάθε πολίτη που επιθυμεί να στηρίξει την προσπάθειά μας, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΚΕΠΑ Σπάρτης, στην οδό Γκορτσολόγου 137, την Τρίτη 23-10-2012 στις 12:00.

Πληροφορίες στο γραφείο του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας Κλεομβρότου 50 και στο τηλέφωνο 27310-83335.

Ακολουθεί το κείμενο του εγγράφου της ΕΣΑΜΕΑ. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. έως και σήμερα έχει καταβάλλει υπεράνθρωπες και συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου η οργάνωση και λειτουργία των ΚΕΠΑ να στηριχτεί στις αρχές της αξιοπρέπειας και του σεβασμού στα αναφαίρετα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Πλήθος επιστολών με εμπεριστατωμένες προτάσεις έχουν κατατεθεί από την Ε.Σ.Α.μεΑ. προς αρμόδιους φορείς όπως το Υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ - φορέας ο οποίος θεσμικά έχει αναλάβει την εφαρμογή του νέου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας.

Η πραγματικότητα είναι πλέον αμείλικτη:
Στην παρούσα στιγμή δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ. Σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των κυριολεκτικά «φυλακισμένων» ατόμων με αναπηρία και χρονίως πασχόντων στα ΚΕΠΑ έχει ανασταλεί, επί μακρό χρονικό διάστημα, η σύνταξη ή το επίδομα αναπηρίας, έως ότου επανεξετασθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική Γνωμάτευσή. Για την τραγική όμως αυτή κατάσταση, η οποία αποτελεί κεντρική συνιστώσα που οδηγεί σε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση ευθύνεται αποκλειστικά η Πολιτεία, η οποία πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε κάθε αρμόδιο φορέα και σε κάθε αρμόδιο παράγοντα ότι τα άτομα με αναπηρία μάχονται για την αξιοπρέπειά τους. Επιτέλους να μπει φραγμός σε πολιτικές και νοοτροπίες που έχουν μετατρέψει το νέο σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας σε τόπο βασανιστηρίου και εργαλείο δημοσιονομικού ελέγχου και περικοπής δαπανών για την ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία.

Έτσι η Συνομοσπονδία, με ομόφωνη απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου αποφάσισε η Τρίτη 23 Οκτωβρίου να ανακηρυχτεί ημέρα παν-αναπηρικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από τα ΚΕΠΑ τη χώρας. Στην Αθήνα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνεται Τρίτη 23 Οκτωβρίου έξω από τα γραφεία Διοίκησης του ΙΚΑ στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου και Σωκράτους, ώρα 11 το πρωί. Στην Περιφέρεια καλούνται όλοι οι φορείς μέλη που ανήκουν στη δύναμη της Ε.Σ.Α.μεΑ. και οι φορείς μέλη αυτών, την ίδια ημέρα και ώρα, δηλαδή στις 23 Οκτωβρίου ημέρα Τρίτη και ώρα 11 να διοργανώσουν τοπικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από εκείνα τα Υποκαταστήματα ΙΚΑ στα οποία λειτουργούν Διευθύνσεις ΚΕΠΑ.

 Την 23η Οκτωβρίου 2012 πρέπει να την κάνουμε μια σπουδαία ευκαιρία για να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τα ΚΕΠΑ να λειτουργήσουν βάσει των αρχών της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και πάνω από όλα του σεβασμού και της αξιοπρέπειας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Το περιοδικό "διαδρομές" ΔΩΡΕΑΝ με αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο

Με ένα επίκαιρο και αξιόλογο αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο κυκλοφορεί το φθινοπωρινό τεύχος του περιοδικού Διαδρομές, το οποίο αποστέλεται δωρεάν, ενώ “ταξιδεύει” και σε ηλεκτρονική μορφή! (με κλικ εδώ). Το περιοδικό Διαδρομές που κυκλοφορεί από το 1986, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ασχολείται με τη θεωρητική θεμελίωση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, πληροφορεί για τη δραστηριότητα στο χώρο του παιδικού βιβλίου και αποτελεί έναν πολύτιμο σύμβουλο για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, βιβλιοθηκάριους, ερευνητές, σπουδαστές της παιδικής λογοτεχνίας, συγγραφείς, εικονογράφους και φυσικά τους ενημερωμένους γονείς!

Αυτό το τεύχος, την εικονογράφηση του οποίου έχει επιμεληθεί η Σάντρα Ελευθερίου, φιλοξενεί δύο πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες για το έργο του “ποητή του Ταϋγέτου” Νικηφόρου Βρεττάκου, στο οποίο είναι εφιερωμένη η φετινή χρονιά.

Με το θέμα “Η θάλασσα στην ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου” η Τζίνα Καλογήρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΠΤΔΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Βάσω Οικονομοπούλου δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, μιλούν για τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει η θάλσσα αλλά και γενικότερα η φύση στο ποιητικό έργο του Βρεττάκου, όπου υπερβαίνει το στερεότυπο της κλασσικής φυσιολατείας και μετατρέπεται σε στοιχείο που τροφοδοτεί το στοχασμό. 

Πού είσαι, Κεμάλ;

Τι άθλο έκανε ο άνθρωπος! Πήρε ένα κράτος από τα βάθη του Μεσαίωνα και το έφερε στη νεωτερικότητα.
Τις τελευταίες μέρες σκέπτομαι τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Τι άθλο έκανε ο άνθρωπος! Πήρε ένα κράτος από τα βάθη του Μεσαίωνα και το έφερε στη νεωτερικότητα. Πήρε ένα κράτος από τα βάθη της Ασίας και το έφερε στην Ευρώπη. Μέσα σε ούτε δυο δεκαετίες. Και τώρα το κράτος αυτό είναι στους G20 κι εμείς στα Τάρταρα.

Ξέρω, στους Έλληνες δεν αρέσει να μνημονεύεται ένας Τούρκος – και μάλιστα ο Κεμάλ. Και γνωρίζω ήδη όλες τις αντιρρήσεις που θα μου φέρουν: πως ήταν εχθρός μας, ότι ήταν δικτάτορας, πως οι μεταρρυθμίσεις του αλλοιώθηκαν από τους διαδόχους του, κ.λπ. Τα ξέρω όλα και, παρ’ όλα αυτά, θεωρώ το έργο του τεράστιο. Και οι Έλληνες καλά θα έκαναν, αντί να ρουφάνε τα τούρκικα σίριαλ και να μαθαίνουν τα πάντα για τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, ν’ ασχοληθούν λίγο με αυτόν το Μεγάλο Μεταρρυθμιστή, τώρα που έχουμε απόλυτη ανάγκη από μεταρρυθμίσεις.

Στις δεκαετίες του είκοσι και του τριάντα, ο Κεμάλ έκανε στην Τουρκία πράγματα που στην Ελλάδα δεν έγιναν ποτέ (π.χ. χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας) ή έγιναν είκοσι χρόνια αργότερα (ψήφος στις γυναίκες). Εκσυγχρόνισε την παιδεία και τη διοίκηση, αναδιοργάνωσε τα πάντα, χτίζοντας από το μηδέν. Γιατί στο μηδέν –και κάτω από το μηδέν– βρισκόταν η παρακμασμένη Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Κι εμείς έχουμε εδώ τον κύριο Βρούτση, που θεωρεί εκσυγχρονιστικό επίτευγμα το να στέλνει τον κόσμο στους συμβολαιογράφους για να κάνουν (επί πληρωμή!) τη δουλειά των ληξίαρχων. Έχουμε το τερατούργημα του ΕΟΠΥΥ που χρωστάει παντού και δεν κάνει τίποτα, αφήνοντας τους ασφαλισμένους στο έλεος του Θεού. Έχουμε ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια για ηλεκτρονικό εξοπλισμό κι εφαρμογές Πληροφορικής που θα μπορούσαν να μας λύσουν όλα τα προβλήματα διαφθοράς, φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής, πιστοποίησης, γραφειοκρατίας – και τον αφήνουμε να σαπίζει στις αποθήκες.

Ναι, έχουμε τα πάντα, εκτός από έναν ισχυρό ηγέτη με πολιτική βούληση που θα πιάσει το κράτος και θα το ξετινάξει, όπως μια νοικοκυρά τινάζει το χαλί από το μπαλκόνι. Να φύγουν όλα τα άχρηστα και τα βρόμικα. -Τι; Δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους οι ληξίαρχοι; Να τους στείλουν στα σπίτια τους και χωρίς αποζημίωση.

–Τι; Δεν φταίνε αυτοί; Να πάνε σπίτι τους αυτοί που φταίνε! Όχι που έχουν απολυθεί ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (που δεν φταίνε σε τίποτα) και δεν έχει φύγει ΕΝΑΣ δημόσιος υπάλληλος…

Τις τελευταίες μέρες σκέπτομαι πολύ τον Κεμάλ Ατατούρκ.

δείτε το σχόλιο του Νίκου Δήμου σε επικρίσεις κ.α. με κλικ εδώ 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ «Η ΛΟΥΣΙΝΑ»


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ «Η ΛΟΥΣΙΝΑ» ιδρύθηκε το 2000, με έδρα το ΚΑΣΤΟΡEIO ΛΑΚΩΝΙΑΣ, από μία ομαδα ανθρώπων που αγαπούν τον Ταΰγετο. Bασικός σκοπός μας είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Ταΰγετου.

Ένα περιβάλλον που περιλαμβάνει όλα τα είδη. Από δάσος της βροχής μέσα στα φαράγγια μέχρι αλπικά τοπία στις γύρω κορυφές. Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών αλλά και μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, όπως και η συνεργασία με όλους τους φορείς της πολιτείας για την επίτευξη του βασικού αυτού στόχου μας είναι μέσα στις επιδιώξεις και στους σκοπούς μας. Γενικότερα επιθυμούμε να αναδείξουμε το φυσικό αλλά και το πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής του βόρειου Ταυγετου, των βόρειων δήμων της Λακωνίας.

Στα 10 χρόνια της λειτουργίας μας, ο σύλλογος μας μεγάλωσε και καταξιώθηκε στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής αλλά κι όσων κατάγονται από εκεί. Σε τούτο συντέλεσαν οι εκδηλώσεις «Γιορτή της Παναγίας του βουνού στις 23 Αυγούστου», και «Η Μπουκουβάλα». Επίσης στη μεγάλη πυρκαγιά του 2007 η παρουσία του συλλόγου μας στην υποστήριξη των υπηρεσιών πυρόσβεσης και στη φύλαξη του δάσους καθόλη τη διάρκεια εκείνων των κρίσιμων ημερών ήταν έντονη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου αποτελούν οι:
Λιναρδάκης Γεώργιος - Πρόεδρος
Κορτζής Χρήστος - Αντιπρόεδρος
Λαγανάς Κωνσταντίνος - Γραμματέας
Ανδριανός Αθανάσιος - Ταμίας
Μαρκουράκης Εμμανουήλ - Μέλος

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

καιρός για ελιές...

καλησπέρα

καλημέρα

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΥΓΕΤΟ.

ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2012

''ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ'' ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ!!!!!!!!!

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Εκδρομή στη "Γιορτή του Καρυδιού" στις Καρυές Λακωνίας

Η Ατραπός διοργανώνει εκδρομή με πεζοπορίες, περιηγήσεις και συμμετοχή στη γιορτή του καρυδιού (…και κάστανου) στις 27 και 28 Οκτωβρίου στο χωριό Καρυές Λακωνίας στον Πάρνωνα. με ομιλίες, συλλογή καρυδιών (… και κάστανων) και παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού.

Αναλυτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων
Σάββατο 27 Οκτωβρίου: Αναχώρηση από Αθήνα στις 7:30 Άφιξη στις Καρυές περίπου στις 11:00. Τακτοποίηση στον ξενώνα και μικρή ξεκούραση. Στις 12:00 εκκίνηση της πεζοπορία (~1 ½ ώρα) μέχρι το χωριό και συλλογή καρυδιών. Περιήγηση στο χωριό, στο ομοίωμα του Ερεχθείου, το ναό της Αρτέμιδος και στα εκθέματα των τοπικών προϊόντων της γιορτής του χωριού. Στις 15:00 εκκίνηση της πεζοπορία (~1 ώρα) προς το καστανοδάσος του χωριού για συλλογή κάστανων. Στις 16:30 επιστροφή στον ξενώνα για φαγητό και ξεκούραση. Στις 19:30 επίσκεψη στο χωριό για τις δραστηριότητες της γιορτής και το παραδοσιακό γλέντι. Επιστροφή στον ξενώνα γύρω στις 23:00. 

Κυριακή 28 Οκτωβρίου:
Αναχώρηση από τον ξενώνα στις 9:30. Μετάβαση με το λεωφορείο για την εκκίνηση της πεζοπορίας (~3 ½ ώρες) προς το χωριό Άνω Δολιανά. Περιήγηση στο χωριό, φαγητό, καφές, και αναχώρηση για Αθήνα στις 17:00. Άφιξη περίπου στις 20:00.

Ελάχιστη συμμετοχή 15 άτομα και μέγιστη 20. Για τους εκδρομείς από Πάτρα θα υπάρξει ειδική μετακίνηση μέχρι τον Ισθμό της Κορίνθου. Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να αλλάξει εφόσον κριθεί απαραίτητο για τυχόν αστάθμητους παράγοντες.

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Χρήστος Φαλλιέρος 6945808684,
Ζαχαρίας Γιάννης 6937086670

Με χαλασμένο λεωφορείο στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Φέτος το καλοκαίρι το τουριστικό βράχο της Μονεμβασιάς δεν εξυπηρετούσαν τα λεωφορεία του Δήμου Μονεμβασιάς καθώς έκαναν διακοπές σε συνεργείο (δύο τελευταίες φωτογραφίες). Το έργο της συγκοινωνίας ως το Κάστρο ανέλαβε και εκτελούσε το λεωφορείο του ΚΤΕΛ της φωτογραφίας.

Θα πρέπει λοιπόν οι υπεύθυνοι τουριστικοί προβολής του Δήμου Μονεμβασιάς που έχουν φλομώσει το Πανελλήνιο αλλά και το Δήμο με έναν υπέρμετρο κομπασμό σχετικά με το έργο τους να μας εξηγήσουν (βασικά, όχι σε εμάς αλλά σε όσους επισκέφτηκαν την Μονεμβασία) το πόσο νόμιμο, όμορφο, σοβαρό, επικίνδυνο και ανταποκρίνεται στην εικόνα της ιστορικής Μονεμβασιάς είναι ένα λεωφορείο με χαλασμένη πόρτα (άραγε ο κλιματισμός να δούλευε, κι αν ναι μπορούσε να αποδώσει με τη πόρτα ανοιχτή; μιας και δεν άνοιγε και δεν έκλεινε η δεξιά του πόρτα).

Πόσο είναι το τίμημα της μεταφοράς από τη Γέφυρα έως το Κάστρο  με χαλασμένο λεωφορείο;

Επίσης προχθές, 16/10/12,  τη Μονεμβασιά προσέγγισαν τρία κρουαζιερόπλοια την ίδια μέρα με πάνω από 2.500 επιβάτες. Πως έφτασαν όλοι αυτοί έως το Κάστρο;

Τελικά ο Δήμος και ο Δήμαρχος Μονεμβασιάς  Τριχείλης Ηρακλής αρέσκονται στις προσεγγίσεις στον ιστορικό αυτό Δήμο της Λακωνίας από  κρουζιερόπλοια με χιλιάδες τουριστών ή προτιμούν τα τάνκερς με χιλιάδες τόνους πετρελαιοειδών και την καταστροφή της Ποσειδωνίας;

Υ.Γ. Τα κάστρα που στηριζόντουσαν σε αυλές αλώθηκαν και χάθηκαν...

βραδιά τιμής για τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο στον Πειραιά

Το Ιστορικό Αρχείο του ΟΛΠ θα τιμήσει τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο σε ειδική ποιητική βραδιά, η οποία θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ Α.Ε. (Ακτή Μιαούλη 10, Πειραιάς), την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 19:00.

 Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Σπάρτης και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο “έτος Βρεττάκου”, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

 Η απόφαση για την τιμητική αυτή εκδήλωση ελήφθη λόγω της ιδιαίτερης σχέσης του ποιητή με τον ΟΛΠ μιας και σύζυγος του Καλλιόπη, υπήρξε υπάλληλος του ΟΛΠ, αγωνίστρια κατά τη διάρκεια της κατοχής, κατά των κατακτητών και πρωτοπόρος συνδικαλίστρια στα θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Απολύθηκε από τον ΟΛΠ το 1954 “λόγω κοινωνικών φρονημάτων”. Η οικογένεια Βρεττάκου για ένα διάστημα έζησε σε χώρο, που της παραχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων στην οδό Καραϊσκου, στον Πειραιά.

 Την εκδήλωση θα συντονίσει ο γιος του ποιητή κ.Κώστας Βρεττάκος.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

22 μέτρα χαλύβδινο ιστιοφόρο μόλις με 10.000€

Σύμφωνα με την ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΙΘΜ. 3798 Α του ΟΔΔΥ στις 25-10-2012 ημέρα ΠΕΜΠΤΗ και ώρα 9.00΄π.μ., θα γίνει στην αποθήκη της ΔΔΔΥ (ΟΔΔΥ) στη Μαγουλέζα και ταυτόχρονα την ίδια μέρα και ώρα με τηλεφωνική σύνδεση σε γραφεία του Τελωνείων, ΥΔΕ και ΔΟΥ (Λακωνία: Δ.Ο.Υ. ΜΟΛΑΩΝ 27320-23538, 22610).

 Συγκεκριμένα στον α/α 13. ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΡ. : 167843.00.001

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΒΟΙΩΝ, ΑΚΤΗ ΒΟΙΩΝ 160 ΝΕΑΠΟΛΗ ΤΚ 23053 ΛΑΚΩΝΙΑ ΤΗΛ. 27340 22228

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ : ΕΝΑ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ ΣΚΆΦΟΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑ '' ΒΙRD'' ΧΑΛΥΒΔΙΝΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΑΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 22Μ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΛΑΤΟΣ 5Μ ΦΕΡΕΙ 2 ΙΣΤΙΑ ΠΛΩΡΑ ΚΑΙ ΠΡΙΜΑ ΜΕ 6ΚΥΛΙΝΔΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΗΡΑ, ΕΠΙΣΗΣ ΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΑΦΟΣ ΜΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΚΑΦΟΣ ΕΛΛΙΜΕΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.

ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ EURO 10000,00

 Δείτε το συγκεκριμένο χαλύβδινο ιστιοφόρο στο 6:07 του βίντεο με την κακοκαιρία στη μαρίνα Μονεμβασιάς τον Φλεβάρη που μας πέρασε.

Πέμπτη, 18 Οκτωβριου, Γενική Απεργία


ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ 2012-2014

Μετά από 4 χρόνια επίσημης δράσης ως ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ & πριν από αυτά ακόμα 1-2 χρόνια ανεπίσημων δράσεων και ζυμώσεων, ως πρώην Ομάδα Εθελοντικής Πυροπροστασίας (Ο.Ε.Π) οι Μανιάτες αυτοί είναι πιο δυνατοί και ορεξάτοι, με ακόμα περισσότερους φίλους να στηρίζουν το έργο τους και ακόμα περισσότερα μέλη να πλαισιώνουν τις δράσεις τους που πλέον δεν αφορούν μόνο στην πυροπροστασία, αλλά έχουν επεκταθεί και σε διάφορους άλλους τομείς πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής φύσεως.

Μοναδικός στόχος το καλό του τόπου μας με σεβασμό στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και στον άνθρωπο.

Στις πρόσφατες εκλογές του Σεπτεμβρίου για το σωματείο εκλέχθηκαν το νέο Δ.Σ. για την περίοδο 2012-2014:
Θαλής Λαδακάκος, Πρόεδρος
Κώστας Τενεκετζής,Γραμματέας
Λεωνίδας Περδικάρης, Ταμίας
Μαργαρίτα Καρλαύτη, Αντιπρόεδρος Α'
Γιώργος Λαδακάκος, Αντιπρόεδρος Β'
Γιάννης Κληροδέτης, Αναπληρωματικό μέλος
Καλή δύναμη σε όλους μας!

Αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο

Η Euroclassica – Ομηρική Ακαδημία σε συνεργασία με την Ο.Χ.Σ.Α. (Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής), την “Ένωση των Απανταχού Καρδαμυλίων”, το Σωματείον “ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ”, το Σωματείον “ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΙΟΥ”, τον Σ.Φ.Ε. (Σύνδεσμος Φιλίας Εθνών) σας προσκαλούν στην Ημερίδα – Αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (1912 – 2012). Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Μέγαρο “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” (Ίδρυμα “ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΥ”) την Κυριακή, 21-10-2012, στις 11 το πρωί.

 Πρόγραμμα
· Χαιρετισμοί επισήμων και Προέδρων των φορέων οργάνωσης της εκδήλωσης.
· Καπ. Κώστας Φράγκος, απαγγελία ποιήματος του Νικηφόρου Βρεττάκου με τίτλο: “Αν δεν μούδινες την ποίηση Κύριε”.
· Κωνσταντίνος Καταγάς, Ναύαρχος, «ένα ποίημα για το Νικηφόρο Βρεττάκο από ένα διαβάτη των Κροκεών».
· Μαριέλλα Βαρώνη, Πρόεδρος Σωματείου “Φίλοι του Χιώτικου Χωριού”, Απανθίσματα από τη συλλογή ποιημάτων του Νικηφόρου Βρεττάκου, “Η Φιλοσοφία των λουλουδιών”.
· Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Βοσκός, Η Κύπρος του Νικηφόρου Βρεττάκου.
· Δρ. Φιλ. Μαρία – Ελευθερία Γ. Γιατράκου, Ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος και η λαμπρή βιοτροχιά του.
· Ο Νικηφόρος Βρεττάκος διαβάζει Νικηφόρο Βρεττάκο. · Χορωδία Μικρασιατικών Σωματείων υπό την διεύθυνση του κυρίου Χάρη Γραικού, διευθυντή Αρσακείου.
· Δεξίωση υπό Ιδρύματος “ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΥ”.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Η αλήθεια όσο και να την κρύβεις θα αποκαλυφθεί...

Ακολουθεί εικόνα του Google Earth με χάρτη του όρμου Βοιών στα Βάτικα, μεταξύ Νεάπολης Λακωνίας και Ελαφονήσου. Η εικόνα αποκαλύπτει τα σπάνια και πανέμορφα νερά της Λακωνίας όπου φαίνεται ξεκάθαρα η επικρατούσα μπονάτσα στον όρμο αλλά και τα Λιβάδια Ποσειδωνίας όπως και δύο υποθαλάσσιοι τάφοι στο Παυλοπέτρι.

Επίσης αν και το Google Earth καλύπτει τη θάλασσα φαίνονται και τέσσερα πλοία σε αποστάσεις από 980μέτρα έως 1399 μέτρα από την ακτή... πέρα των υπολοίπων που είναι καλυμένα!
Με το Αριθμ.Πρωτ.6611/267-265 όμως έγγραφό ΥΠτΠ γνωρίζουμε πως "...με απόφαση Λιμενάρχη Νεάπολης Βοιών έχει απαγορευτεί η αγκυροβολία των πλοίων που εκτελούν λεμβουχικές εργασίες σε απόσταση μικρότερη των 2ν.μ. από τις ακτές του όρμου Βατίκων!!!"

Είναι όμως πράγματι περίεργο ή και παράδοξο να μπορούν και να αγκυροβολούν πλοία στη περιοχή μιας και έχουν  απαγορέψει ακόμη και το ψάρεμα με εξοπλισμό βυθού για τη συγκεκριμένη περιοχη.

Ας δούμε τι ισχύει σχετικά μιας και το μέρος αποτελεί τόπο με Λιβάδια Ποσειδωνίας και περιβάλλεται και συνορεύει επίσης με το δίκτυο Natura 2000 με κωδικό GRGR2540002 πέρα του συμαντικότατου εναλιου αρχαιολογικού χώρου "Παυλοπέτρι" ενώ ακόμη για την απόλυτα αυτή συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν οι ακόλουθες απαγορεύσεις για αλιεία εξοπλισμού βυθού για την προστασία της Ποσειδωνίας όπως:

ΠΔ 16/2009 "περί απαγόρευσης στη θαλάσσια περιοχή όρμου Βατίκων του Λακωνικού Κόλπου" με βιντζότρατα.

Κανονισμός Αρ.1967/2006 της Μεσογείου με σκοπό την προστασία σε ευαίσθητες περιοχές όπως ο Λακωνικός Κόλπος που περιορίζει τα Γρι- Γρι.

 Παράρτημα ΙΙ, Επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας 2007 - 2013, απαγόρευση καθ όλο το έτος στον όρμο Βοιών σε τράτες (Μηχανότρατες). Δείτε κι ένα σκανδαλολαθάκι με την αλιεία στον όρμο Βοιών...

Ακούστε τις διαπιστώσεις του ΕΛΚΕΘΕ για το τι συμβαίνει με τα πλοία μεταξυ Ελαφονήσου και Μονεμβασιάς στον όρμο Βοιών...

Το Αιγαίο λίμνη για τους Τούρκους;

Το πλοίο MURATHACIBEKIROGLU II σημαίας Τουρκίας εδώ και πέντε ημέρες (από τις 12 του μήνα) αναπαύεται στα γαλήνια νερά του Αιγαίου σε απόσταση μόλις 0.6νμ από τα Κύθηρα όπου την προηγούμενη βδομάδα, τι ειρωνεία Θεέ μου, έγινε εκεί και το συνέδριο μικρών νησιών!!!

Να πιστέψουμε πως το Τούρκικο πλοίο που χαλαρώνει στα ήρεμα νερά της περιοχής του Καβομαλιά έχει κάνει ελευθεροκοινωνία σύμφωνα με την Νομοθεσιά ή να βάλουμε πλάτη κι εμείς μαζί με τα γέλια και τα κλάματα που προξενούν τα όσα συμβαίνουν στο θαλάσσιο τρίγωνο Λακωνία- Ελαφόνησος- Κύθηρα;

Πάντως αν το πλοίο δεν έχει κάνει ελευθεροκοινωνία και με τις άριστες επικρατούσες καιρικές συνθήκες σημαίνει πως τα ύδατα στα οποία βρίσκεται είναι ή διεθνή ή μάλλον Τούρκικα;

Δειγματική διδασκαλία Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Νομού Λακωνίας

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δειγματικές διδασκαλίες από τον Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Νομού Λακωνίας Μανώλη Μ. Στεργιούλη:

Δειγματική διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών Β΄ τάξης Γενικής Παιδείας την Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012 (ώρα έναρξης 08.05 π.μ.), στο Γενικό Λύκειο Κροκεών.

Δειγματική διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών Γ΄ τάξης Γυμνασίου την Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012 (ώρα έναρξης 11.00 π.μ.), στο Γυμνάσιο Βλαχιώτη.

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Μαθήματα φωτογραφίας από την ΛΕ.ΦΩ.Σ

Η ΛΕ.ΦΩ.Σ (Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης) διοργανώνει σεμινάρια εκμάθησης και επεξεργασίας φωτογραφίας στην αίθουσα της Λέσχης (Κλεομβρότου 50, Σπάρτη) από αύριο 15 Οκτωβρίου 2012.

Θα λειτουργήσουν τμήματα αρχαρίων κάθε Δευτέρα και ψηφιακής επεξεργασίας φωτογραφίας κάθε Τετάρτη.

 Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει την Δευτέρα 15/10/2012 και το κόστος ανέρχεται σε 50 ευρώ για κάθε ενότητα (αρχαρίων & επεξεργασίας).

Η διάρκεια των μαθημάτων είναι τρίμηνη. 

Εγγραφές θα γίνονται δεκτές έως και την Παρασκευή 12-10-2012 στο κατάστημα ιατρικών Γκλέκας – Αλεξόπουλος (Βρασίδου 124 Σπάρτη) ώρες καταστημάτων ή στην αίθουσα της Λέσχης (Κλεομβρότου 50 στην λαχαναγορά) την Δευτέρα 8-10-2012 από τις 20:00 έως τις 22:00.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις ώρες των μαθημάτων στον αντιπρόεδρο της Λέσχης Γιάννη Γκλέκα στο τηλ. 6937415187. 

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Επίθεση στην εγγονή στρατηγού Τσιγάντε, διοίκητη του Ιερού Λόχου της Μέσης Ανατολής

Αυτά που συμβαίνουν είναι απίστευτα.

Οι ομάδες εφόδου της Χρυσής Αυγής πέρα από άσχετοι, έχουν ξεφύγει και τελείως μιας και την ώρα που δεν ξέρουν να πουν ούτε τον Εθνικό μας Ύμνο αποκαλύπτεται ότι ομάδα τους επιτέθηκε σε νεαρή κοπέλα η οποία αποδείχτηκε ότι ήταν η εγγονή του στρατηγού Χριστόδουλου Τσιγάντε (1897-1970), από την οποία -σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε στην πρεσβεία της Βρετανίας- ζητήθηκε να αποδείξει ότι είναι Ελληνίδα!!!

 Ο Χριστόδουλος Τσιγάντες υπήρξε Έλληνας στρατηγός, και ο Διοικητής του Ιερού λόχου το 1942-45 στη Μέση Ανατολή, δηλαδή, του πρώτου Ελληνικού τμήματος των Ειδικών Δυνάμεων που έδρασαν στο Αιγαίο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μαζί με τους περιβόητους SAS. 

Διαβάστε με κλικ εδώ για τον στρατηγό Χριστόδουλο Τσιγάντε.
Διαβάστε με κλικ εδώ για τον αδελφό του Ιωάννη Τσιγάντε.
Αρχείο ΕΡΤ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΓΑΝΤΕΣ.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος για τα πορτοκάλια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Ελευθερώστε τους Σπόρους!

Συμμετέχουμε στο 15μερο (2-16 Οκτωβρίου 2012) παγκόσμιας δράσης για την Ελευθερία των Σπόρων.

Οι φορείς «ΑΓΡΟΝΑΥΤΕΣ», «ΒΙΟμόνοια Μ.Κ.Ο. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος» και «η σπείρα, ολιστική εκπαίδευση, ανθρώπινες αξίες, διά βίου μάθηση» συσπειρώνονται, συνεργάζονται και συμμετέχουν στο παγκόσμιο αυτό κίνημα και προσκαλούν όλους εσάς να ενωθείτε μαζί μας, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που ακολουθούν, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασωπού (Δημητρίου Περδίκη).

Τα παιδιά έρχονται στο εργαστήριο με άνετα ρούχα και παπούτσια, γνωρίζοντας λίγα στοιχεία για το αγαπημένο τους φυτό (λουλούδι, δέντρο, θάμνος, βότανο, λαχανικό κ.λπ.).

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012
Καλλιτεχνικό εργαστήριο για παιδιά «Δράστε για την Ελευθερία των Σπόρων»:
'Ωρα: 7.30 μμ παιδιά όλων των ηλικιών προσκαλούνται σε ένα βιωματικό καλλιτεχνικό εργαστήριο αφιερωμένο στην Ελευθερία των Σπόρων. To εργαστήριο περιλαμβάνει παιχνίδια και ασκήσεις δυναμικής ομάδας, με έμφαση στις αξίες που κρύβει μέσα του Ένας Σπόρος, καθώς και συλλογική εικαστική δημιουργία με όλα τα συμμετέχοντα παιδιά.

Προβολή ταινίας «Πελίτι» , ώρα: 9 μμ Οι βασικοί στόχοι της εναλλακτικής κοινότητας "Πελίτι" είναι: - η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών, - η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, - η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.

Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012
Το συλλογικό έργο θα παραμείνει στο χώρο της εκδήλωσης, ορατό σε όλους μας, μέχρι και την Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012 ενώ στις 8:00μμ προβολή ταινίας: «Ο κόσμος σύμφωνα με την Μονσάντο».

Η Monsanto είναι ο παγκόσμιος ηγέτης όσο αναφορά τους γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς (GMO) όπως επίσης και μία από τις πιο αμφιλεγόμενες εταιρίες στην ιστορία της βιομηχανίας. Αυτή η κυριαρχία για πάνω από έναν αιώνα έχει δημιουργήσει μερικά από τα πιο τοξικά προϊόντα που πουλήθηκαν ποτέ, συμπεριλαμβανομένων των polychlorinated biphenyls (PCBs) και το ζιζανιοκτόνο Agent Orange που ήταν υπεύθυνο για την ισοπέδωση των δασών στο Βιετνάμ.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση και διανομή ντόπιων και παραδοσιακών σπόρων.

12 & 14 Οκτωβρίου 2012 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασωπού (Δημητρίου Περδίκη) του Δήμου Μονεμβασίας, Λακωνία. Πληροφορίες στα τηλ. 6980358038 και 6938141330

Ανάγκη προστασίας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων από τις συνέπειες της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Μαρόκου

Η Βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις δυσοίωνες προοπτικές των ελληνικών γεωργικών προϊόντων μετά την ελευθέρωση από 1ης Οκτωβρίου 2012 των συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μαρόκου και ζητά:

- Να ενημερωθεί σχετικά με τη στάση της χώρας στις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Αίγυπτο, Ιορδανία, Μαρόκο και Τυνησία για ελευθέρωση των μεταξύ τους συναλλαγών.
- Να ληφθούν μέτρα, προκειμένου να προστατευτεί η παραγωγή και διάθεση τόσο του ελαιόλαδου και της βρώσιμης ελιάς, όσο και των εσπεριδοειδών και οπωροκηπευτικών από την εισαγωγή αδασμολόγητων αντίστοιχων μαροκινών προϊόντων.
- Να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης νόθευσης του μαροκινού ελαιόλαδου και παραπλάνησης των καταναλωτών.
- Να καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέα ειδική κατηγορία ελαιόλαδου ανώτερης ποιότητας.
- Να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν από τις συνέπειες της Συμφωνίας αυτής.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό η κ. Πατριανάκου ήδη από τις 7 Μαρτίου 2012, πριν δηλαδή τεθεί σε ισχύ η επίμαχη Συμφωνία, είχε αποστείλει σχετική επιστολή στον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 Την 1η Οκτωβρίου 2012 τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μαρόκου, με την οποία ελευθερώθηκαν οι συναλλαγές των γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων. Η Συμφωνία αυτή εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εν μέσω εντονότατων αντιδράσεων, ακόμα και από την Επιτροπή Γεωργίας του Κοινοβουλίου, ενώ η Ισπανία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να προσφύγει κατά της Συμφωνίας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Οι αδασμολόγητες πλέον εισαγωγές στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των γεωργικών –μεταποιημένων και μη- προϊόντων του Μαρόκου καταφέρουν σοβαρότατο πλήγμα στη διάθεση των αντίστοιχων ελληνικών, το οποίο αναμένεται να ενταθεί, ενόψει των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μαρόκο και την Τυνησία για τη δημιουργία ζωνών ελεύθερων συναλλαγών. Με τα δεδομένα αυτά είναι σαφές ότι οι προοπτικές της διάθεσης αλλά και της διαμόρφωσης των τιμών των ελληνικών γεωργικών προϊόντων καθίστανται εξαιρετικά δυσοίωνες.

Συγκεκριμένα: Όσον αφορά τα εσπεριδοειδή, η κατάργηση των αναλογούντων δασμών θα προκαλέσει περαιτέρω μείωση των ήδη εξαιρετικά χαμηλών τιμών τους, με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να καταστεί ασύμφορη, δεδομένης και της έντονα καθοδικής πορείας της μεταποιητικής τους αγοράς. Όσον αφορά τα οπωροκηπευτικά, θα επιδεινωθεί η σοβαρή κρίση που ήδη πλήττει τον συγκεκριμένο τομέα, λαμβανομένου επιπλέον υπόψη ότι το Μαρόκο εξάγει πολλά από αυτά τα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά σε εποχές διαφορετικές από τις συνήθεις περιόδους εμπορίας των αντίστοιχων ευρωπαϊκών προϊόντων, με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή αστάθεια στις τιμές τους.

Όσον αφορά τους τομείς του ελαιόλαδου και της βρώσιμης ελιάς, οι συνέπειες αναμένονται ακόμα δυσμενέστερες, δεδομένης της κατάργησης των δασμών ύψους 1,25€ ανά κιλό ελαιόλαδου, της συνεχώς αυξανόμενης ελαιοπαραγωγής του Μαρόκου, η οποία –κατ’ επίσημη εκτίμηση- μέχρι το έτος 2020 θα έχει φθάσει τον όγκο της αντίστοιχης ελληνικής παραγωγής, καθώς και της ενδεχόμενης νόθευσης του μαροκινού ελαιόλαδου, που δεν μπορεί να ελεγχθεί από την ευρωπαϊκή αγορά. Πρέπει, στο σημείο αυτό, να επισημανθούν και οι κίνδυνοι από την έλλειψη ρητής ρύθμισης για τα γεωργικά προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.), δεδομένου ότι η εν λόγω Συμφωνία μεταθέτει την αντιμετώπιση του ζητήματος σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις, με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.- Ποια η θέση της χώρας στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες του Μεσογειακού Νότου Αίγυπτο, Ιορδανία, Μαρόκο και Τυνησία για τη δημιουργία ζωνών ελεύθερων συναλλαγών;

2.- Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να προστατεύσει την παραγωγή και διάθεση του ελαιόλαδου και της βρώσιμης ελιάς τόσο από την εισαγωγή αδασμολόγητων αντίστοιχων μαροκινών προϊόντων όσο και από τον κίνδυνο νοθείας τους και παραπλάνησης των καταναλωτών;

3.- Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να προστατεύσει την παραγωγή και διάθεση εσπεριδοειδών και οπωροκηπευτικών από τους κινδύνους της διοχέτευσης αδασμολόγητων αντίστοιχων μαροκινών προϊόντων στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

4.- Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει, προκειμένου να καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέα ειδική κατηγορία ελαιόλαδου ανώτερης ποιότητας πέραν του «εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου»;

5.- Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθ
εται να αποτρέψει την απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας της πτώσης των τιμών παραγωγού των προϊόντων που αφορά η εν λόγω Συμφωνία;

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ο Εθνικός μας Ύμνος, ψάλλεται, και δεν είναι τραγουδάκι να τον τραγουδάς όπως σούρθει...

Όνειδος και ντροπή, η Χρυσή Αυγή εγκαινίασε τα γραφεία της στα Τρίκαλα, "τραγουδώντας"… λάθος τον Εθνικό Ύμνο…
Οι στίχοι του "Ύμνου εις την Ελευθερία", αναφέρουν: "Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή, σε γνωρίζω από την όψη που με βία μετράει τη γη". Αντ΄αυτού, τα μέλη του κόμματος με τον δικό μας Ηλία Κασιδιάρη χρησιμοποίησαν τη λέξη "όψη" αντί για "κόψη" .

Το βίντεο είναι από το  trikalaola.gr

Μονεμβασιά: χαλασμένο λεωφορείο II


Αυτό είναι ένα επίσης χαλασμένο λεωφορείο του Δήμου Μονμεβασιάς που όλο το καλοκαίρι αντί να προσφέρει υπηρεσίες καθόταν στο συνεργειό;

ΤHE GREEN BEAUTIFUL


Η πασίγνωστη Γαλλική ταινία La Belle Verte (THE GREEN BEAUTIFUL) τώρα με ενσωματωμένους ελληνικούς υπότιτλους.

Μια ταινία με ένα σημαντικό μήνυμα όπου μία γυναίκα από ένα υποτιθέμενο εξωγήινο πολιτισμό έρχεται στη Γη. Βλέπει με καινούργια, "αθώα" μάτια όλα αυτά τα οποία εμείς παίρνουμε ως δεδομένα στο πολιτικό, οικονομικό αλλά και ψυχολογικό! μας σύστημα, συγκρίνοντάς τα με τα ανάλογα δεδομένα του δικού της πολιτισμού - ο οποίος όμως δεν διέφερε κάποτε από τον δικό μας!

Μαθαίνουμε πώς εκείνοι μπόρεσαν να κάνουν τη μετάβαση σε ένα δικαιότερο και μαζί σοφότερο και πνευματικότερο πολιτισμό και παίρνουμε μια γεύση από την απλότητα και την ουσία ενός τέτοιου πολιτισμού.

Φινέτσα, χιούμορ και πολλά μηνύματα από ένα φιλμ που έχει την έμπνευση να κοιτάξει τη συνολικότερη εικόνα και να συστήσει μια αλλαγή ταυτόχρονα εκ των έξω και εκ των έσω. Απολαυστικό και διαχρονικά διδακτικό.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Κουιζ

Κουιζ, τι είδαν ή καλύτερα τι δεν είδαν οι Βρετανοί Τουριστικοί Πράκτορες στην επίσκεψη και διαμονή τους στην Μονεμβασιά;


Εις αύριον τα νεότερα...

Λιομάζωμα 2012


Λιομάζωμα στον Καραβά Σπάρτης, και του χρόνου με το καλό. Χρόναι πολλά.

Λογκανίκος

Εικόνες ενός οικονομικού βιασμού

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

απαγορεύεται το απαγορεύεται

ημέρα μνήμης...

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ως που θα πάμε με τα σκατά;

Το τρίγωνο Κύθηρα- Μονεμβασιά- Ελαφόνησος είναι ενας ιδιότυπος τόπος όπου τα πλοία κανουν ότι γουστάρουν, σεριανίζουν με κειστά ais και αμολούν και  και σκατά τους πριν μας αποχαιρετήσουν πέρα των υφαλοκαθαρισμών και των επισκευών που γίνονται...

Δείτε πως στις 5 τουτουνού του μήνα τα Κύθηρα γιόμησαν με μυρωδιές και κυλίδες (από ένα ακόμη πλοίο με κλειστά  ais, που δεν χωρά ο νους κανενος πως μπορεί να συμβαίνει δαύτο δω πέρα από τόσους άλλους πλοιάρχους συνεχώς; που αλλού και στη χώρα και στα αλλαργινά θα συνέβαινε αυτό και δεν θα χανε κόψει κόλους;;;) και μάλιστα αυτά την ίδια που ο Υπουργός Ναυτιλιάς συμμετέχει στο συνέδριο Μικρών Νησιών στα Κύθηρα!!!

Δείτε τα σχετικά σκατά και χάλια από το "Ρύπανση στην Παλιόπολη: τι κάνουν Δήμος και Λιμεναρχείο;" από το Δελτίο Τύπου της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας &

Δείτε εδώ "Το..Έγκλημα ..Συνεχίζεται..!!!!" του "Αντώνη Λαμπρινίδη" με την ταυτότητα του πλοό και τα στοιχεία του καθώς και τις φωτογραφίες από τον Γιώργο Σάμιο.

Δραστηριότητες αφιερωμένες στο Νικηφόρο Βρεττάκο

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας διοργανώνει τον Οκτώβριο δραστηριότητες αφιερωμένες στο Νικηφόρο Βρεττάκο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων " 2012: Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου, 100 χρόνια από τη γέννησή του", σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα φιλοξενήσει, από 3 μέχρι 19 Οκτωβρίου, Κινητή έκθεση «Χρονολόγιο Νικηφόρου Βρεττάκου», στο Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης. Η έκθεση περιλαμβάνει χρονολόγιο με θέμα τη ζωή και το έργο του ποιητή, η οποία συνοδεύεται από σχετικό εκπαιδευτικό υλικό (χρονολόγιο, μελέτη, ερωτηματολόγιο κα). Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής η ΔΗΚΕΒΙ Χαλκίδας οργανώνει παράλληλες δράσεις, όπως:

Εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά δημοτικού – γυμνασίου, έκθεση υλικού και έργων για το Νικηφόρο Βρεττάκο, έκθεση εργογραφίας Νικηφόρου Βρεττάκου, ηχητικές αφηγήσεις και μελοποιημένη ποίηση.

Επίσης θα γίνει προβολή ταινίας της Α. Δρακοπούλου «Περιουσιακά στοιχεία» την Τετάρτη 10 και την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου (στις 11.30 το πρωί και στις 6:30 το απόγευμα), καθώς και μουσική εκδήλωση, με θέμα «Μελοποιημένη ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου» σε συνεργασία με το ωδείο «Μαρσύας» το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί.

Προϋπόθεση τόσο για συμμετοχή στα εκπαιδευτικά παιχνίδια όσο και για την παρακολούθηση της ταινίας, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, είναι η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής. θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου χώρου.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 22210-22031, στα ωράρια λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.

με τα ποδήλατα στη Σπάρτη

Τη Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012, ώρα 17:30, Κεντρική πλατεία Σπάρτης, μαζευόμαστε για μία ξέγνοιαστη βόλτα με το ποδήλατο μας.

Φωτάκια εμπρός και πίσω απαραίτητα. Καλοσυντηρημένο ποδήλατο με φουσκωμένα λάστιχα. Φωσφοριζέ γιλέκο θα βοηθούσε στην ασφάλειά μας.

Όρεξη για βόλτες κ περιπλανήσεις. Καλή διάθεση και μπόλικο χαμόγελο. Λειτουργούμε σαν ομάδα και δεν αφήνουμε κανέναν πίσω.

Η ώρα επιστροφής ενδεχομένως να είναι διαφορετική κάθε φορά ανάλογα με την διαδρομή, λίγο πιο νωρίς ή λίγο πιο αργά. Η διαδρομή θα καθορίζεται επί τόπου, λίγο πριν την αναχώρηση από την κεντρική πλατεία Σπάρτης.

έτσι απλά...


Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Οινογνωσία στη Βαμβακού στη καρδιά του Πάρνωνα

Φθινόπωρο Οινογνωσίας στη Βαμβακού. Μία βόλτα γεύσης και οίνου θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν όσοι βρεθούν την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στον Πολυχώρο Ονείρων Αντάμωμα στη Βαμβακού Λακωνίας!

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή ...διοργανώνει ένα φθινοπωρινό ταξίδι οινογνωσίας με ξεναγό τον οινολόγο – οινοπαραγωγό, Βαγγέλη Γιαννόπουλο, ο οποίος θα παρουσιάσει τα κρασιά της οικογενειακής αμπελοοινικής επιχείρησής του και θα μυήσει τους παρευρισκομένους στο χώρο της ... κληρονομιάς του Θεού Διόνυσου!

Φυσικά, ο πολυχώρος Ονείρων Αντάμωμα και η οικογένεια Σαφρά θα επιμεληθούν της γευστικής συνοδείας, με τον επαγγελματισμό και το μεράκι που μας έχουν συνηθίσει!

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ρυθμίσεις κυκλοφορίας

Κλειστή  για μια εβδομάδα,  Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στις 09:00 έως την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 11:00, θα παραμείνει η σήραγγα Αρτεμισίου στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης- Κορίνθου στην κατεύθυνση προς Αθήνα για εργασίες συντήρησης της σήραγγας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από μία λωρίδα κυκλοφορίας έκαστη, από τη σήραγγα της αντίθετης κατεύθυνσης προς Τρίπολη.

Νικηφόρος Βρεττάκος: το παιδί που έγινε ποιητής

Με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου - Ολυμπίας πραγματοποιεί εκδήλωση, μεθαύριο, Κυριακή στις 7.30 το απόγευμα στο Θέατρο «Απόλλων».

Η Αθηνά Μπίνιου, συγγραφέας του βιβλίου για παιδιά «Νικηφόρος Βρεττάκος: το παιδί που έγινε ποιητής» θα γνωρίσει σε όσους παραβρεθούν στην εκδήλωση τη ζωή και τα ποιήματα του ποιητή μέσα από το παραμύθι και τη μουσική.

Το βιβλίο της αυτό είναι εμπνευσμένο από την προσωπικότητα του θείου της Νικηφόρου Βρεττάκου. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τη γέννησή του, αποφάσισε να κάνει τη ζωή του παραμύθι. Ο αγαπημένος θείος της Νίκης, όπως τον αποκαλούσε, διαμόρφωσε τη σκέψη της από την παιδική της ήδη ηλικία και τη συντρόφευσε με τα ποιήματα, τα πεζά και την εικόνα του μέσα στο νου και την καρδιά της.

Το βιβλίο αρχίζει από τη στιγμή της γέννησής του και μέσω μιας λιτής στην περιγραφή, όσο και ενδιαφέρουσας διαδρομής, φτάνει στην ύστατη ώρα, οπότε και αποχαιρέτησε γαλήνιος ο ποιητής τη ζωή που τόσο αγάπησε και ύμνησε και το βουνό του, τον Ταΰγετο.

Η ζωή ενός εκλεκτού ανθρώπου και ενός σπουδαίου ποιητή. Και είναι ολοφάνερη η εκλεκτική συγγένειά του με το παιδί. Γι’ αυτό και η ανάγκη ενός βιβλίου που να απευθύνεται στα παιδιά, που να βιογραφεί μεν τον ποιητή, αλλά να μην είναι στεγνή και ακριβής αναφορά της ζωής του, αλλά μια γνωριμία με τους χώρους της ψυχής του.

Ίσως δε η Αθηνά Μπίνιου είναι το κατάλληλο πρόσωπο γι αυτό, μια και ο Νικηφόρος Βρεττάκος ήταν θείος της, αδελφός της μητέρας της, και γνωρίστηκαν καλά και αγαπήθηκαν πολύ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση των βιβλίων της κ. Μπίνιου σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΓΡΑΦΗ και η συγγραφέας θα υπογράψει τα αντίτυπα.

Η συγγραφέας Η Αθηνά Αποστολίδη - Μπίνιου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Από τη Σαλονικιά μητέρα της έμαθε να αγαπά την πόλη της. Από το Μανιάτη πατέρα της άκουγε τα μανιάτικα παραμύθια και ιστορίες για τους ήρωες προγόνους του. Στην εφηβεία της ο πατέρας - σαν ένας νέος αργοναύτης - τους οδήγησε στη Βραζιλία. Εκεί στο Σάο Πάολο σπούδασε Βιομηχανική Χημεία. Κι όταν μπόρεσε, επέστρεψε με τον άντρα της στην Ελλάδα.

Τώρα ζει στην Αθήνα, στη Βούλα. Σήμερα πια γράφει βιβλία για τη νέα γενιά.