Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Όταν αφηγείσαι, αντιστέκεσαι. Λακωνία 1946-1949

Την ιστορία -λένε- τη γράφουν οι νικητές. Την ιστορία του ελληνικού εμφυλίου όμως δεν την έγραψαν αυτοί, ίσως γιατί δεν νίκησαν... Εδώ και αρκετά χρόνια τη γράφουν οι ηττημένοι.

Ο Γιάννης Παναρίτης εμπιστεύτηκε τις αναμνήσεις του. Ένα μικρό λιθαράκι, σεμνή καταγραφή γεγονότων αυτής της τόσο σπαρακτικής περιόδου της ιστορίας μας μέσα απο τις εκδόσεις ΙΔΙΟΜΟΡΦή.

Ο συγγραφέας, Γιάννης Παναρίτης (Κούλης), ήταν ένας απλός πατριώτης του Δημοκρατικού Στρατού στα νιάτα του. Κι αφηγείται την οδοιπορία του στην ανατολική Πελοπόννησο και κυρίως στην περιοχή του Πάρνωνα. Υψος χαμηλότονο, αλλά χωρίς παραχωρητική διάθεση, και γλώσσα αφτιασίδωτη. Μπήκε στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού στα 27 του, το 1946, και πιάστηκε το 1949. Πέρασε από φυλακές και Μακρόνησο - Αγιο Ευστράτιο, απ' όπου απολύθηκε ως αδειούχος το 1954. Οπως δηλώνει και ο ίδιος, δεν επιδιώκει να γράψει ιστορία, απλώς τις «δύσκολες, σκληρές και απερίγραπτες τραγικές καταστάσεις» που πέρασαν οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού θέλει να καταγράψει ως αυτόπτης μάρτυρας. Ιστορίες από μια εμφύλια σφαγή.